Trump najavio povlačenje iz međunarodnog ugovora o trgovini oružjem

Predsjednik SAD-a Donald Trump najavio je da će se njegova zemlja povući iz međunarodnog ugovora o trgovini oružjem (the Arms Trade Treaty) iz 2013. godine, koji je potpisao njegov prethodnik Barack Obama, ali su mu se protivile konzervativne grupacije, a američki Senat ga nije ratifikovao.

Trump je to saopćio na godišnjem zasjedanju Nacionalne asocijacije za oružje (the National Rifle Association – NRA), uticajne lobističke grupe koja se protivi ograničenju u prometu i posjedovanju oružja.

“Povlačimo naš potpis”, kazao je Trump što je nekoliko hiljada prisutnih oduševljeno pozdravilo, i dodao da će o tome obavjestiti Ujedinjene narode.

NRA se dugo protivio ovom sporazumu koji reguliše poslove vrijedne 70 milijardi dolara u konvencionalnom oružju i uskraćuje kršiteljima ljudskih prava da ga koriste.

NRA je tvrdio da se pomenutim ugovorom ograničavaju prava ljudi koji posjeduju oružje, što je Obamina administracija odbacila kao argument.

Načini prodaje

SAD ima udio od 30 posto na tržištu oružja, procijenjenog na oko 80 milijardi dolara godišnje.

Sporazum, o kojem se raspravljalo od 2006. godine, propisuje načine prodaje konvencionalnog oružja.

Svaka zemalja potpisnica prije svake transakcije mora procijeniti hoće li prodano oružje biti upotrijebljeno za izbjegavanje međunarodnog embarga, kršenje ljudskih prava ili bi moglo biti preusmjereno u ruke terorista i kriminalaca.

Izvor: Al Jazeera i agencije