10 C
Sarajevo
Petak, 26 Novembra, 2021

Trump najavio odlučniju borbu protiv talibana, talibani projektilima zasuli američku bazu Bagram

Američki predsjednik Donald Trump obećao je u srijedu, na dan 18. godišnjice napada 11. septembra, da će se odlučnije boriti protiv talibana u Afganistanu, nekoliko dana nakon što je otkazao sastanak s njima radi potpisivanja mirovnog ugovora.

“U posljednja četiri dana udarili smo na neprijatelja jače nego ikad i tako ćemo nastaviti”, istaknuo je Trump na obilježavanju godišnjice napada 11. septembra u Pentagonu.

Nakon napada 11. septembra 2001., u kojima je poginulo gotovo 3.000 ljudi, Sjedinjene Američke Države izvršile su veliku invaziju na Afganistan kako bi srušile talibansku vladu, za koji su tvrdile da je štitio naručitelje napada.

Prisjećanja radi, talibanska vlada koja je zaustavila građanski rat i uspostavila red u Afganistan, bila je srušena uz pomoć afganistanskog ”Sjevernog saveza”, a preživjeli talibani povukli su se u planine gdje su se pregrupisali, obučavali i naoružavali narednih 5 godina. Talibani su napade počeli izvoditi u punom kapacitetu 2006. godine i osvajati južne predjele države, a do 2011. godine više puta su ulazili u direktnu konfrontaciju s američkom i britanskom vojskom.

Spomenuvši napad u Kabulu, u kojemu je život izgubio američki vojnik i zbog kojega je otkazao “mirovne pregovore” organizirane u najvećoj tajnosti, Trump je ocijenio da su talibani htjeli pokazati snagu, ali su zapravo pokazali “nemoć”.

“Ako se iz nekog razloga vrate u našu zemlju, ići ćemo za njima gdje god bili i primijeniti vojnu silu kakvu SAD u svojoj povijesti još nije primijenio. Čak ne govorim o nuklearnoj sili”, dodao je Trump.

U međuvremenu, u trenutku dok je Trump držao govor, raketna jedinica pri Islamskom Emiratu (IEA) zasula je projektilima američku zračnu bazu Bagram, najveću vojnu bazu u Afganistanu, piše portal El-Emara.

I izvještaju El-Emare se navodi da su helikopteri potom nadlijetali područje kako bi locirali položaje talibana odakle su projektili ispaljeni.

Ummet Press

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes