25 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 10 Maja, 2021

Trump: Moguće da talibani preuzmu cijeli Afganistan, ne možemo više ništa učiniti povodom toga

Američki predsjednik Donald Trump kaže da bi talibani “mogli” savladati vladu koju podržava Zapad u Kabulu nakon što se Sjedinjene Države povuku iz Afganistana.

Trump je razgovarao s novinarima u Bijeloj kući 6. marta, nekoliko dana nakon što su Sjedinjene Države potpisale sporazum s talibanima čiji je cilj zaustavljanje 19-godišnjeg rata u Afganistanu.

Upitan da li bi eventualno povlačenje američke vojske iz Afganistana moglo dovesti do toga da talibani svrgnu vladu i prezmu cijeli Afganistgan, Trump je rekao “to se ne bi trebalo dogoditi na taj način, ali moguće je”.

“Na kraju se zemlje moraju pobrinuti za sebe. Ne možemo biti tamo još 20 godina”, rekao je također Trump.

Američko-talibanski sporazum potpisan u Dohi 29. februara omogućio bi savezničkim (NATO) snagama da napuste zemlju u roku od 14 mjeseci u zamjenu za različite sigurnosne obaveze talibana i obećanje za vođenje razgovora s afganistanskom vladom – što su talibani prije potpisivanja sporazuma odbijali učiniti.

Ali afganistanski predsjednik Ashraf Ghani upozorio je da se ne drži ključne klauzule u sporazumu koja uključuje oslobađanje do 5.000 talibanskih zatvorenika.

Talibani su rekli da neće učestvovati u bilo kakvim unutarnjim afganistanskim razgovorima sve dok vlada u Kabulu ne oslobodi 5.000 talibanskih boraca i pripadnika.

Sjedinjene Države planiraju tražiti potporu Vijeća sigurnosti UN-a za mirovni sporazum, navodi Associated Press.

Ummet Press

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes