Tresla se gora, rodio se miš…

891

Iran je ispalio više od deset balističkih raketa na dvije iračke vojne baze u kojima su se nalaze američke snage. Napad je izvela Iranska revolucionarna garda koja je tvrdila kako je to osveta za smrt generala Kasema Sulejmanija.

Međutim, rakete su pale u pustinju, miljama daleko od meta a samo par ih je uspjelo nanijeti štetu bazama koje su u tom momentu bile evakuirane.

U napadu nije stradao nijedan američki vojnik, a više izvora je objavilo da su Iranci satima prije ”osvete” obavijestili iračku vladu da će napasti. Da nije smiješno, bilo bi žalosno. Koji to neprijatelji javljaju jedni drugima kada i gdje će ih napasti?

Američki vojni dužnosnik otkrio je za CNN da je američka vojska dovoljno rano upozorena na raketni napad koji je Iran pokrenuo na vojne baze u kojima se nalaze američki vojnici.

Izvor CNN-a je rekao da je američka vojska imala dovoljno vremena da skloni svoje trupe i opremu u utvrđene prostorije pod zemljom.

“Sve je dobro!”, napisao je Trump na Twitteru. “Rakete su ispaljene iz Irana na dvije vojne baze u Iraku. Provodi se procjena žrtava i štete. Zasad je sve dobro. Imamo najmoćniju i najopremljeniju vojsku u svijetu, i to nadaleko. Ujutro ću objaviti saopćenje”.

Sve upućuje na to da Iran nije imao namjeru niti smjelosti da povrijedi američke vojnike i interese u regiji, čak iako je imao najveći razlog do sada, što je bilo i za očekivati budući da je Iran od osnivanja pokazao kako je sposoban lansirati isključivo prijetnje, veoma velike prijetnje.

Ipak, Iran je morao na neki način odgovoriti na atentat i to iz više razloga – najprije, da bi očuvao svoj internacionalni kredibilitet i status regionalne sile, te da bi udovoljio očekivanjima vlastitoga naroda.

Iranski režim je lansiranjem raketa uspio da nahrani šiijsku publiku koja misli kako im je general sada konačno osvećen i koja nastavlja naivno vjerovati da njihova država stoji na putu Izraelcima i Amerikancima. Istina koja nije nikom skrivena govori da je Iran potreban Izraelu i Americi zbog ravnoteže i konstantnog slabljenja sunnijskog bloka. Bilo koji novi sunnijski entitet i projekat koji se u prošlosti pojavio šiije su bile na prvoj liniji u borbi protiv toga.

Amerikanci su zapravo pomogli širenje iranskog utjecaja kada su srušili antiiranski režim Sadama Huseina u Iraku i talibane u Afganistanu. Irak i Afganistan bili su prirodni zid koji Irancima nije dopuštao da aktivnije djeluju van vlastitih granica.

Ebu Mehdi Mahandis, vođa šiijske jedinice Ketab Hezbollah, nekoliko dana prije pogibije je rekao: ”Prije nego što umrem volio bih vidjeti uništenje Rijada i Saudijaca, a ne Izraela, samo Sudijsku Arabiju koju želimo uništiti”.