Izaslanstvo talibanskog Islamskog Emirata Afganistana prisustvovalo važnom sastanku s čelnim ljudima indonezijskog Vijeća uleme koje je najveće i najutjecajnije islamsko tijelo u toj zemlji.

Talibani su izvijestili kako je njihova delegacija na čelu s Mulla Baradarom Akhundom prisustvovala zajedničkoj konferenciji s nizom učenjaka i stručnjaka u sjedištu indonezijskog Vijeća uleme u glavnom gradu Džakarti.

”Uvaženi Mulla Baradar Ahkund i njegove kolege pojasnili su trenutnu situaciju u Afganistanu te politiku i postignuća Islamskog Emirata.

Čelnici Vijeća uleme i drugi istaknuti čelnici Indonezije rekli su kako cijene žrtve Islamskog Emirata i afganistanskih mudžahida te su nam ponudili neke prijedloge i iskazali podršku za naš daljnji uspjeh. Delegacija Islamskog Emirata poslije je prisustvovala zajedničkom ručku s članovima Vijeća uleme” piše portal El-Emara.

Nahdlatul Ulama (Preporod uleme/Vijeće uleme) najveće je islamsko tijelo u Indoneziji koje aktivno djeluje već 90 godina. To je tradicionalni sunnijski pokret šafijskog mezheba koji je nastao kao protuteža rastućem liberalizmu i islamskom modernizmu u Indoneziji. Pokret navodno broji čak 90 miliona članova i finansira oko 7.000 medresa i sirotišta širom Indonezije.

Ovo je navodno prvi put da se predstavništvo nekog vrhovnog vjerskog tijela neke muslimanske države sastalo s talibanskim izaslanstvom u proteklih 18 godina što bi moglo biti nagovještaj velikih promjena, posebno sada kada se talibani u islamskom svijetu uveliko slave i doživljavaju kao pobjednici protiv Zapada.

Ummet Press