Afganistanska zračna baza Bagram koju drži vojska Sjedinjenih Američkih Država od jutros je pod žestokim napadom talibana.

”Usred operacije El-Feth jutros je izveden složen napad na najveću američku bazu u zemlji, zračnu bazu Bagram”, rekao je glasnogovornik talibana Zebihullah Mudžahid.

 

Zebihullah je u izvještaju rekao da je napad otpočeo tako što je taktička eksplozija, koju je proizveo jedan od pripadnika napadačke skupine, razbila sigurnosni zid i uništila veliki dio infrastrukture što je ostalim napadačima otvorilo put za ulazak u kompleks.

”Skupina tragaoca za šehadetom naoružana teškim i lakim oružjem i prslucima uspjela je doći do vojarne, spavače sobe (američkih vojnika) i drugih vojnih ciljeva te započeti razbijanje okupatora u bliskoj borbi”, rekao je Zebihullah.

Prema početnim informacijama, deseci američkih vojnika do sada su ubijeni i ranjeni u borbama i prvobitnoj eksploziji koja je nanijela štetu infrastrukturi.

Talibani su u operaciji angažirali oko 10 pripadnika elitne jedinice Kuvvat el-Nuhbe i uskoro će objaviti detalje i ishod operacije.

Napad je uslijedio svega dvije sedmice nakon što je američki predsjednik Donald Trump održao posjetu trupama smještenim u bazi.

U iznenadnoj posjeti bazi Bagram u novembru, on je rekao da američke snage ostaju u zemlji, “dok se ne postigne dogovor ili dok ne ostvarimo totalnu pobjedu”.

Približno 13.000 američkih vojnika je u Afganistanu.

El Emara/Ummet Press/Agencije