Talibani zauzeli Panjšir i stavili cijeli Afganistan pod kontrolu prvi put u historiji

Strateška provincija i dolina Panjšir sjeveroistočno od Kabula očišćena je od pobunjenika samozvanog Nacionalnog fronta otpora kojeg je vodio Ahmed Masoud, sin nekadašnjeg ratnog vođe Ahmeda Šaha Masouda.

Naime, komandant talibana Kari Fasihuddin Badakšani prije dvije sedmice pokrenuo je ofanzivu na ovu dolinu koja je prije jurišnih napada zahtjevala stezanje snažne opsade i raspored topništva, a nakon što su Panjširci i pored svih ponuda odbili mirnu predaju suočili su se s talibanima prije tri dana.

Nacionalna fronta doživjela je kapitulaciju s fatalnim gubicima. Vođe pobunjenika Ahmed Masoud i Ahmrullah Saleh pobjegli su helikopterom u Turkmenistan, a četiri pobunjenička top zapovjednika – generali Abdul Wadud Zara i Munib Amiri te komandanti Fahim Dashti i Gul Haider Khan stradali su u borbama. Komandant Fahim Dashti bio je i glasnogovornik pobunjenika.

 

 

“Mudžahidi islamskog emirata aktivno su prisutni u svim područjima i okruzima Panjshira. Sva područja su pod kontrolom mudžahida. Samo su se suočili s otporom u Bazarku u centru Panjshira ”, rekao je talibanski zvaničnik Ahmadullah Wasiq.

Otpor doline ”pet lavova” koji je sačinjavao između 5.000 i 10.000 boraca razbijen je za svega tri dana borci, a mediji koji su za njega navijali, posebno naši domaći, sada se grizu za jezik.

Važno je napomenuti da talibani ni na vrhuncu snage krajem 90-tih nisu vladali Panjširom što dovoljno govori o njihovoj nekadašnjoj i današnjoj snazi.

Videosnimci koji su dostupni na društvenim mrežama pokazuju arsenal artiljerije, oklopnih vozila i helikoptera koje su talibani zaplijenili u Panjširu.

https://twitter.com/Paktia_Ghazi/status/1434410531675324417

Ummet Press

Komentariši