Talibani zauzeli glavni afganistanski granični prijelaz sa Tadžikistanom

Talibani su zauzeli glavni afganistanski granični prijelaz sa Tadžikistanom, potvrdili su lokalni afganistanski zvaničnik i vojni izvor, dok su neki pripadnici marionetskih sigurnosnih snaga napustili svoja uporišta i pobjegli preko granice.

Preuzimanje Shir Khan Bandara, na krajnjem sjeveru Afganistana, oko 50 kilometara od Kunduza, najveći je uspjeh talibana otkako su 1. maja zaustavili operacije, kada su američke snage počele posljednje faze povlačenja svoje vojske.

„Nažalost, ovog jutra, nakon sat borbe, talibani su zauzeli Shir Khan i sve granične prijelaze prema Tadžikistanu“, rekao je Khaliddin Hakmi, član provincijskog vijeća Kunduza.

Oficir afganistanske vojske rekao je za AFP: „Bili smo prisiljeni napustiti sva uporišta. Neki od naših vojnika su pobjegi preko granice u Tadžikistan“.

„Do jutra, (talibani) su bili svuda, stotine njih“, dodao je, pod uvjetom anonimnosti.

Glasnogovornik talibana Zabihullah Mudžahid potvrdio je da su borci preuzeli granični prijelaz na rijeci Pyanj.

„Naši mudžahidi maju potpunu kontrolu nad Shir Khan Bandarom i svim graničnim prijelazima sa Tadžikistanom u Kunduzu“, rekao je AFP-u.

Specijalna izaslanica Ujedinjenih nacija za Afganistan Deborah Lyons upozorila je danas da su talibani zauzeli preko 50 od 370 okruga u zemlji od maja i da pojačani sukob znače povećanu nesigurnost za mnoge druge zemlje, bliske i daleke.

“Ti zauzeti okruzi okružuju glavne gradove provincija, što sugeriše da će talibani pokušati da zauzmu te gradove nakon što se strane snage potpuno povuku”, rekla je Lyons na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a.

Talibani kontroliraju 82% Afganistana.

Al Jazeera/UmmetPress

Komentariši