Afganistanski talibani (IEA) su u svom sedmičnom izvještaju još jednom po pitanju zaustavljanja rata u Afganistanu pojasnili svoje stajalište koje se nije promijenilo i koje je u skladu s načelima sporazuma o povlačenju stranih trupa potpisanog s Sjedinjenim Američkim Državama.

Glasnogovornik potičkog tijela talibana, Suhejl Šaheen, rekao je: ”Prema sporazumu iz Dohe, proces oslobađanja zatvorenika trebao bi biti završen što je prije moguće kako bi unutar-afganistanski pregovori započeli”.

Prema njemu, poziv na primirje prije početka unutarnjih pregovora prema sporazumu iz Dohe znači da “kabulska uprava želi oduzeti oružje i moć talibanima.”

“Ovo je vrlo nelogičan zahtjev i Islamski Emirat nikada ga neće prihvatiti. Ovaj zahtjev koji znači da će se nakon dugog rata, prije nego što jedna strana postigne svoje ciljeve, a druga strana prestati boriti samo na zahtjev druge strane, naziva se predajom a u rječniku Islamskog Emirata ne postoji riječ predaja.”

Talibani su rekli da “kabulska uprava”, koja vidi koristi i održivost rata, još uvijek opstruira puštanje zarobljenika i ne želi da započinju unutar-afganistanski razgovori koji su izlaz iz višedecenijske krize.

Ummet Press