Talibani su u subotu saopćili da su međunarodne snage prekršile američko-talibanski sporazum o povlačenju snaga i da je to “otvorilo put” grupi da uzvrati.

“Kako je prošao krajnji rok, 1. maj, za povlačenje stranih snaga iz Afganistana, ovo je kršenje u načelu otvorilo put mudžahedinima IEA-i [Islamski Emirat Afganistan – naziv koji za zemlju koriste talibani] da poduzmu sve protuudare koje smatraju prikladnim protiv okupatorskih snaga”, piše u izjavi talibana objavljenoj na engleskom jeziku.

Grupa je rekla da će njihovi pripadnici sada čekati odluku svog vodstva “u svjetlu suvereniteta, vrijednosti i viših interesa zemlje”, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

Sjedinjene Američke Države službeno su u subotu počele povlačiti svoje vojnike iz Afganistana, čime privode kraju svoj najduži rat.

Međutim, u mandatu bivšeg predsjednika Donalda Trumpa s talibanima je bio dogovoren rok za potpuno povlačenje 1. maja, dok je Joe Biden taj datum odredio kao početak povlačenja, koje bi trebalo završiti do 11. septembra, 20. godišnjice napada na SAD.

Od postizanja američkog sporazuma o povlačenju talibani se nisu direktno sukobljavali sa stranim vojnicima, ali nemilosrdno napadali vladine snage.

Povlačenje američkih snaga izazvalo je slavlje među afganistanskim stanovništvom.

Al Jazeera