Talibani zabranili ženama da putuju bez mahrema

Na putu da uspostave šerijat u velikim gradovima koji nisu bili pod njihovom kontrolom posljednjih 20 godina, talibani to čine korak po korak.

Talibani su objavili da žene koje hoće da putuju na duže distance moraju da budu u pratnji muškarca iz bliže porodice (mahrem).

Preporuka koju je objavilo ministarstvo za promociju vrline i sprečavanje poroka i koje crikuliše na društvenim mrežama takođe poziva vozače da ne primaju u svoja vozila žene koje ne nose hidžab.

“Žene koje putuju dalje od 72 kilometra ne mogu da idu bez pratnje jednog bliskog člana porodice”, rekao je za AFP portparol ministarstva Sadeq Akif Muhajir i dodao da pratilac mora biti muškarac.

Talibani ne preciziraju šta misle pod “hidžab” i da li se radi samo o marami, koju već nosi većina afganistanskih žena, ili o velu koji pokriva više.

Također, talibani su zakonski zabranili i puštanje muzike u automobilima.

Afganistanskim vozačima date su pisane preporuke da ne puštaju muziku u svojim automobilima i da voze žene kao putnice samo ako nose hidžab.

Ministarstvo za promociju vrlina i prevenciju poroka, koje je zaduženo za implementaciju islamskog zakona u zemlji, potvrdilo je u subotu nova ograničenja.

Talibani su uveli brojna ograničenja u svakodnevnom životu, jer su određene prakse i djela među stanovnicima šerijatski sporna, otkako su za nekoliko sedmica prošli kroz zemlju i zauzeli Kabul prije pet mjeseci, iskoristivši povlačenje američkih snaga nakon njihovog dvodecenijskog prisustva u Afganistanu.

Krajem novembra, talibanska vlada je objavila da žene više ne bi trebalo da glume u TV dramama, dok se od novinarki zahtijevalo da nose marame.

Jedan od poteza koji se ističe je dekret ranije ovog mjeseca koji je zabranio prisilni brak u Afganistanu, rekavši da se žene ne bi trebale posmatrati kao “vlasništvo” i da se ne mogu uzimati za žene bez ličnog pristanka.

Agencije/Ummet Press

Komentariši