Mudžahidi Islamskog Emirata Afganistana (IEA) su u sklopu blagoslovljene godišnje ofanzive ”El-Feth” u četvrtak pokrenuli širu ofanzivu u blizini pakistanske granice te očistili veći broj naselja.

Glavno uporište haridžijske organizacije ISKP, službenog afganistanskog ogranka posrnule frakcije IDIŠ koja godinama vodi prljavu medijsku i vojnu kampanju protiv talibana te ometa borbu protiv NATO-a i afganistanske vojske, je osvojeno. Uporište je bilo smješteno u području Wazir Tangi u pokrajini Nangargar te je služilo kao sklonište, skladište oružja i regrutni centar.

Mudžahidi su potpuno očistili i područje Zawi u Nangarharu zatim oblast Markikhel u okrugu Šerzad gdje su došli do velikog ratnog plijena, a dva prominentna haridžijska komandanta te oko 30 militanata pobjegli su na teritoriju afganistanske vlade.

Ratni plijen uključivao je stotine komada lahkog naoružanja, najmanje 500 komada projektila kratkog i srednjeg dometa, 5 teških mitraljeza Dshk, 6 lansera SPG-9, 2 RPG bacača kao i tone municije i minsko-eksplozivnih sredstava.

Operacijom je rukovodio talibanski terenski zapovjednik Muhammed Rahbar čiji je bataljon pokazao veliku brutalnost prema zarobljenim banditima ISKP-a.

Foto: Zapovjednik Muhammed Rahbar pored tijela ubijenog bandita ISKP-a

Talibani nastoje prije nastupanja zime potpuno očistiti južne predjele od haridžijske prisutnosti kako bi se mogli potpuno fokusirati na osvajanje strateškog grada Kunduza na sjeveru zemlje kojeg nadzire afganistanska vojska.

2019. godina bila je jako uspješna za talibane budući da su uprkos ograničenim resursima uspjeli osloboditi oko 14% novih procenata teritorija Afganistana te prouzrokovati najveće gubitke američke vojske u zadnjih 6 godina.

Ummet Press