Talibani (Islamski Emirat) rapidnom brzinom i bez snažnijeg otpora osvajaju nove teritorije širom države, a samo tokom posljednja 24 sata osvojena su 4 distrikta i to dva u pokrajini Nuristan te po jedan u Zabulu i Ghazniju.

Napredak u Nuristanu

U petak popodne s pojačanjem iz obližnje pokrajine Kunar talibani su ovladali distriktima Mandol i Du'ab u krajnjoj istočnoj pokrajini Nuristan, i to gotovo bez ikakvog otpora jer je lokalno stanovništvo zatražilo od talibanskog zapovjednika da se vladinim marionetskim snagama ostavi prolaz za povlačenje.

Mapa položaja distrikta pokrajine Nuristan

Shodno izvještajima, ratni plijen talibana uključuje oko 20 vozila, od čega najmanje osam američkih Humveea.

Osvajanja u Zabulu

Centar distrikta Šahjoi u pokrajini Zabul blizu granice s Pakistanom, smještenom uz autoput Kabul-Kandahar, osvojen je u subotu i to nakon duže opsade talibana koji su nešto ranije ovladali okolnim položajima. Distrikt je dom za oko 60.000 stanovnika.

Nema izještaja o žrtvama.

Učvršćivanje vlasti u Ghazniju

Opsjedanje glavnog pokrajinskog grada Ghaznija od danas može da započne, jer su talibani jutros nakon snažnih borbi protjerali marionetske snage iz obližnjeg distrikta Dahjak, osvajajući sve vojne položaje u njemu.

Izvori su prenijeli lokalne izvještaje koji kažu da su marionetske snage pretrpile fatalne gubitke. Talibani su u posjedu nekoliko vojnih kamiona i vozila.

Talibani su ovim dodatno učvrstili vlast u pokrajini i Ghazni bi mogao biti prvi veliki grad kojeg će osloboditi tokom ove proljetne ofanzive.

Bitno je napomenuti kako su američke i NATO snage zauzete s povlačenjem koje je do sad izvršeno 60% te da ne pružaju zračnu podršku marionetskim snagama u Kabulu što talibanima uveliko olakšava napredovanje.

Ummet Press