Zamjenik ministra vanjskih poslova kabulske vlade Mohammad Hanif Atmar rekao je da će Turska zajedno s drugim državama biti posrednik u unutar-afganistanskim mirovnim pregovorima između vlade i talibana (IEA).

Muhammed Hanif Atmar, koji obavlja funkciju zamjenika Ministarstva vanjskih poslova vlade u Kabulu, održao je konferenciju za novinare na kojoj je ocijenio najnovija zbivanja u zemlji.

Atmar je izjavio da se veliki broj zemalja ponudio da posreduje u unutar-afganistanskim pregevorima. Među njima su Uzbekistan, Turkmenistan, Kazahstan, Rusija, Kina, Iran, Katar, Indonezija, Japan, Norveška, Njemačka i Turska, rekao je.

Talibani su za zemlje posrednice navodno zainteresirani samo za četiri države: Uzbekistan, Indoneziju, Katar i Tursku.

Turski portal Mepa News tvrdi kako su talibani, uzimajući u obzir trenutačni vojno-politički položaj Turske u regiji i svijetu, jako zainteresirani za otvaranje političkog ureda odnosno kancelarije u Turskoj, poput one u Kataru, s ciljem razvijanja prijateljskih odnosa, a istu želju navodno je izrazio i turski ministar vanjskih poslova Mevlud Cavusoglu kada se prije tri mjeseca u Dohi susreo s političkom vođom talibana Mulla Baradarom Akhundom.

Očekuje se da će unutar-afganistanski razgovori uskoro početi kao rezultat razmjene zarobljenika između talibana i vlade u Kabulu te povlačenja američke vojske iz pet ključnih baza u Afganistanu.

Izvor: Mepa News