Talibani u Moskvi: Islamski Emirat želi mir, ali mora ukloniti prepreke na putu mira

658

Četrnaestočlano izaslanstvo Islamskog Emirata Afganistana na čelu s glavnim političkim pregovaračem Mulla Abdul Ghanijem Baradarom stiglo je u Moskvu na poziv ruskog ministarstva vanjskih poslova povodom 100 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Rusije i Afganistana.

VIDEO: Trenutak dolaska talibanskog izaslanstva

Pored predstavnika talibana koje je lično dočekao Sergej Lavrov, u Moskvu su pozvani i predstavnici afganistanske vlade gdje se danas održava konferencija na kojoj će se razgovarati o miru i budućnosti Afganistana.

Osim toga, izaslanstvo Islamskog Emirata će održati sastanke iza zatvorenih vrata s visokim dužnosnicima Rusije, stoji u službenom talibanskom saopštenju.

Ono što je medijima posebno privuklo pažnju jeste dio obraćanja Abdul Ghanija Beradara, glavnog talibanskog pregovarača, gdje je rekao “Islamski Emirat želi mir, ali prvo mora ukloniti prepreke na putu tog mira” pri čemu je mislio na afganistanski režim i Sjedinjene Američke Države.

Tokom press konferencije novinar je upitao Abbasa Stankzaia, jednog od talibanskih pregovarača, da li talibani žele ured u Kabulu, na što je Abbas odgovorio ”cijeli Afganistan je naš ured, mi smo svugdje u Afganistanu”.

Analitičari ovo vide kao najavu nastavka borbe sve dok se ne okonča američka okupacija Afganistana.

U vrijeme dok se održavala konferencija u Moskvi, talibani su osvojili područja Baykan i Shab Shuda u centralnoj afganistanskoj pokrajini Ghor.

Ummet Press