Talibani su u utorak još jednom upozorili Tursku da ne produžava svoje prisustvo u njihovoj zemlji dok se snage pod vodstvom SAD-a povlače iz zemlje, insistirajući da je takva odluka “za osudu” te da će imati adekvatan vojni odgovor.

“Odluka … je nepromišljena, krši naš suverenitet i teritorijalni integritet i protiv je naših nacionalnih interesa”, navodi se u saopćenju talibana, nekoliko dana nakon što je Turska zvanično obećala zadržati trupe za kontrolu aerodroma u Kabulu kada strane snage napuste zemlju sljedećeg mjeseca .

“Ako turske vlasti ne preispitaju svoje odluke i nastave okupaciju protiv naše zemlje, Islamski Emirat će tome suprotstaviti jer je to vjerska i domoljubna dužnost. Odgovornost za sve posljedice bit će na onima koji se miješaju u unutarnje stvari drugih i onima koji donose neprikladne odluke”, rekli su talibani u proglasi.

Talibani su napomenuli kako je Turska ušla u Afganistan kao dio NATO-a te da će kao takva biti tretirana. Analitičari smatraju kako će Turska pokušati zaustaviti talibane u njihovoj ofanzivi na glavni grad Kabul te da nije slučajno zašto baš želi imati stacionirane vojnike na aerodromu, tu namjerava dopremiti bespilotne letjelice koje su odigrale neke od presudnih bitki za pro-turske snage u Siriji i Libiji.

UMMETPRESS.COM