Smrt svrgnutog egipatskog predsjednika i vođe pokreta Muslimanska braća Muhammeda Mursija pogodila je i rastužila mnoge muslimane diljem svijeta zbog nepravde koja ga je zadesila.

Dok su o Mursiju saudijski učenjaci i vjerske organizacije šutjeli a idišovci ga proklinjali, afganistanski pokret Hareketu-Taliban, sirijski džihadski savez Tahriru-Šam, sirijski pobunjenički front Džebhetu-Watanija, ogranak organizacije El-Kaida u zapadnoj Africi, Hamas i drugi izrazili su saučešće Mursijevoj porodici i njegovim ideološkim pratiocima odnosno pripadnicima Muslimanske braće.

”S velikom tugom saznali smo da je važan vođa islamske struje u Egiptu i bivši izabrani predsjednik zemlje preminuo u zatvoru, a Allahu zasigurno pripadamo i Njemu ćemo se vratiti” stoji u službenom proglasu talibanskog Islamskog Emirata.

”Islamski Emirat Afganistana izražava saučešće njegovoj obitelji, ideološkim pratiocima i sljedbenicima te općenito muslimanskom ummetu zbog smrti dr. Muhameda Mursija i smatramo da je njegova smrt veliki gubitak za Egipat i cijeli islamski svijet. Neka se Allah smiluje dr. Mursiju i prihvati sve njegove borbe u uzdizanju Allahove riječi.

Njegova odlučnost i ustrajnost ostat će svjetionik za sljedbenike istine u povijesti islama i čovječanstvo će ga zauvijek pamtiti s ponosom” izjavili su talibani.

Sličan proglas objavio je i savez Tahriru-Šam čiji je vođa Ebu Muhammed el-Dževlani svojevremeno, tačnije u svom prvom intervjuu za Al Jazeeru, kritizirao Mursija zbog popuštanja, prihvatanja izbora, parlamenta, UN-a i td.

Tahriru-Šam je u proglasu istakao kako se Mursi žrtvovao i snažno borio protiv tiranije napominjući kako se u zatvorima nalaze na hiljade ljudi poput Muhameda Mursija koji čekaju muslimane da ih oslobode.

Ebu Abdullah Šami, predvodnik šerijatskog vijeća Tahriru-Šama, je rekao: “Neka se Allah smiluje dr. Muhamedu Mursiju. Svaka rana u Egiptu ili drugim muslimanskim zemljama je rana i za nas u Šamu. Mi smo jedna nacija.”

Šami je također kritizirao Muslimansko bratstvo jer izbjegava otvoreno reći da je Mursi ubijen od strane Sisijevog režima već tvrdi kako je prirodno preminuo tokom suđenja što je i službeni stav režima.

Gotovo identičnog je stava i vođa organizacije El-Kaida u zapadnoj Africi, a jedan od učenjaka bliskih toj organizaciji, šejh Ebu Katada Filastini, pohvalio je Mursijevu žrtvu i pozvao muslimane da dove za njegov oprost.

“Proširile su se vijesti o smrti dr. Muhammeda Mursija, pa neka mu se Allah smiluje, prihvati ga među pravednike i podari mu položaj strpljivog u Džennetu. O Allahu, učini njegovu smrt prokletstvom za tiranine i odmetnike, i neka je Allahovo pokletstvo na svakoga tko je pomogao neprijateljima vjere, čak i ako se radi o jednoj riječi protiv muslimana. O Allahu, učini njegovu smrt plamenom protiv vojski tiranina. Izražavamo saučešće (Mursijevoj) porodici i kažemo: Svi pripadamo Allahu i Njemu ćemo se vratiti i neka Allah umnoži vašu nagradu.

Pozivam sve muslimane na zemlji da se mole za njegov oprost i zatraže milost za njega, jer dr. Mursi je umro u tlačenju i ne sumnjam ni na trenutak da je on osoba čistog srca; za svoju vjeru i ummet, i on je otišao svom Gospodaru u milost. Zato povećajte svoje dove za njega i protiv neprijatelja vjere” rekao je šejh Ebu Katada.

This slideshow requires JavaScript.

Ummet Press