28 C
Sarajevo
Nedjelja, 25 Jula, 2021

Talibani su porazili cijeli Zapad – bivši šef britanske vojske

Talibani su “prevladali” u svojoj bitci sa cijelim Zapadom u Afganistanu, rekao je general Lord Dannatt, bivši šef britanske vojske.

Govoreći za The Telegraph, general Lord Dannatt rekao je: “U konačnici je talibanska oružana sila prevladala, a stanovnicima te zemlje uskraćena je šansa da odaberu bolji način života”, i dodao “tragično je da se izbijanje haosa građanskog rata čini vrlo vjerojatnim.”

Tokom 20-godišnje okupacije, 454 britanska vojnika ubijena su u bitkama protiv talibana. Talibanske snage sada postižu velike uspjehe u ruralnim područjima i spuštaju opsadu na glavne gradove pokrajina, objavljujući pobjedu nad NATO-om i njegovim saveznicima.

Lord Dannatt dodao je: “Afganistanska nacionalna vojska naizgled je izgubila volju za borbom i mnogi vojnici napuštaju svoja mjesta, jer je više ne podržavqju međunarodne zračne snage.”

Britanci su bili drugi po broju stranih vojnika u Afganistanu. Samostalno su vodili nekoliko ofanziva protiv talibana u Helmandu, sve su se poslije pokazale kao neuspješne.

UMMETPRESS.COM

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes