Talibani smijenili guvernera Kunara jer je uvrijedio selefije

Kari Muhammed Osman, guverner Islamskog Emirata za pokrajinu Kunar, smijenjen je s položaja dekretom vođe talibana šejha Hibatullaha nakon što je svojim činom uvrijedio selefijsku zajednicu, rekli su izvori unutar talibana.

Naime, guverner Kunara je u svoju kancelariju ugostio prijatelja te poznatog pakistanskog bogataša i muftiju Nadima, koji važi i za oštrog kritičara selefizma, te mu je čak dopustio da sjedi u njegovoj guvernerskoj stolici.

This slideshow requires JavaScript.

Ovo je izazvalo gnjev među mnogim talibanima i aktivistima bliskim njima koji smatraju kako niko ne može tako uzurpirati položaj, dok je selefijska zajednica izrazila zabrinutost i ljutnju zbog Nadimovih stavova, posebno strahujući za sigurnost nakon ubistva nekoliko selefijskih daija u regiji koja još nisu rasvijestljena.

Jedan od aktivista talibana na twitteru rekao je:”Muftija Nadim, špijun i rob ISI-a (pakistanske obavještajne službe), crna mrlja na hanefijama, ubica šejha Naika Muhameda, ušao je u afganistansku svetu zemlju, sada pozirajući u automobilu Bejtul-Mala s oružjem. Molimo afganistanske mudžahide da ne ostavljaju takve pakistanske dvorske mule na našem čistom tlu.”

https://twitter.com/kTgIFNeLJrTveam/status/1436592020718559234

Dekretom vođe talibana na mjesto guvernera Kunara postavljen je Mulla Kasim, osoba bliska selefijama, koja u narednim danima treba preuzeti dužnost, objavljeno je u službenim medijima Islamskog Emirata.

Ipak, dio talibana nije zadovoljan smjenom Kari Osmana jer je on navodno u najtežim trenucima organizirao otpor haridžijskom ISKP-u (IDIŠ u Afganistanu) u Kunaru te ga na kraju porazio. Pokrajine Kunar i Nangarhar važile su kao uporište haridžija odakle su vrbovali militante.

Islamski Emirat djeluje mudro i neće dozvoliti da ISKP među selefijama pokušava regrutirati nove članove niti da ih huška na svoju braću.

Pročitajte članak: Prva islamska država u Afganistanu – Islamski emirat Kunar

Selefijski učenjaci podržali vladavinu Islamskog Emirata

Vijeće uleme ”Ehlul Hadis” održalo je veliki sastanak u Asadabadu, glavnom gradu Kunara, na kojem su izrazili svoju podršku Islamskom Emiratu i pozdravili šerijatsku vladavinu, stavljajući do znanja kako je afganistanska selefijska zajednica uz talibane, suprotno izvještajima iz Saudijske Arabije i onima koji dolaze od simpatizera propale haridžijske države kojim se pokušavaju izazvati netrpeljivosti i tenzije.

This slideshow requires JavaScript.

Ummet Press

Komentariši