Talibani sljedeće sedmice na sastanku u Norveškoj

Talibanska delegacija otputovat će u Norvešku na razgovore sa norveškom vladom, sastat će se sa predstavnicima norveških vlasti i nekoliko savezničkih zemalja, ali i sa aktivistima civilnog društva i braniteljima ljudskih prava iz Afganistana, prenosi Anadolu Agency (AA).

Norveško ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je u petak da je pozvalo predstavnike talibana u Oslo od 23. januara do 25. januara. Nisu naveli koje će druge zemlje učestvovati na sastanku.

Norveška ministrica vanjskih poslova Anniken Huitfeldt rekla je da su “izuzetno zabrinuti zbog ozbiljne situacije u Afganistanu”.

Naglasila je da sastanak “nije legitimacija ili priznanje talibana”.

“Ali moramo razgovarati sa onima koji danas u praksi upravljaju državom. Ne možemo dozvoliti da politička situacija dovede do još gore humanitarne katastrofe”, izjavila je Huitfeldt.

Ministarstvo vanjskih poslova je saopćilo da će na sastancima talibanske delegacije biti uključeni i Afganistanci “iz različitih oblasti i uključivati ​​žene liderke, novinarke i ljude koji se, između ostalog, bave ljudskim pravima i humanitarnim, ekonomskim, socijalnim i političkim pitanjima”.

Rečeno je da je ranije ove sedmice norveška delegacija posjetila Kabul radi razgovora o nesigurnoj humanitarnoj situaciji u zemlji.

AA

Komentariši