Dijelovi okruga Khogjani i Šerzad u pokrajini Nangargar gdje je smješten glavni bastion razbojnika organizacije ISKP (IDIŠ u Afganistanu) nalaze se pod snažnim napadom Islamskog Emirata (IEA).

Ovo je najveća vojna ofanziva talibana protiv haridžija u ovoj godini i ona uključuje napad na ukupno 9 oblasti gdje haridžije posjeduju uporišta. Radi se o pretežno nenaseljenom, nepristupačnom i brdovitom terenu.

Novinar Zulmi Afghan izvještava kako talibani napadaju oblast Wazir Tangi u Nangarharu čiji pad bi značio da je ISKP uništen odnosno više nebi posjedovao teritoriju.

ISKP je u međuvremenu napao položaje talibana na brdu Wadeshar u okrugu Šerzad, ali su ih talibani dočekali dostojanstveno i stjerali u selo smješteno u podnožju brda. 4 militanta ISKP-a uzeti su kao zarobljenici a selo je u okruženju.

Neslužbeni izvori bliski talibanima objavili su snimke i fotografije nekoliko haridžija ubijenih u oblasti Wazir.

Foto: Ubijeni razbojnici ISKP-a (18+)

Talibani smatraju ISKP produženom rukom afganistanske vojske te su više puta tvrdili kako su neprijateljski helikopteri premještali militante ISKP-a iz pokrajine u pokrajinu nakon što su ih talibani okružili.

ISKP ne napada teritoriju režima, izuzev izvođenja odvojenih bombaških napada na vladine vojne mete, ali zato konstantno nastoji zauzeti dijelove teritorija talibana.

Ummet Press