”Brojni zapadni mediji objavili su izvještaje u kojima se navodi da su mudžahidi Islamskog Emirata primili novac od Rusije za ubijanje američkih vojnika i druge slične glasine.

Odlučno odbacujemo ovu tvrdnju. Devetnaestogodišnji džihad Islamskog Emirata nije zadužen za dobrobiti bilo kog obavještajnog organa ili strane države, a niti Islamskom Emiratu nije potreban niko u određivanju ciljeva.

Islamski Emirat je u svom devetnaestogodišnjem džihadu koristio oružje i opremu koji su već bile prisutni u Afganistanu ili su bili ratni plijeni koji su uzeti u bitkama od opozicije.

Američke snage su većinu gubitaka pretrpjele od jednostavnih plastičnih boca koje su Afganistanci napunili u vlastitim kućama vlastitim domaćim eksplozivom.

Ove se glasine šire kako bi se stvorile prepreke za odlazak američkih trupa, oslabili i zbunjivali zagovornici mira u Americi i pripisivali veliko junaštvo i dostignuća Afganistanaca stranim krugovima.

Uvjeravamo našu državu i cijeli svijet da Islamski Emirat nije ničija alat niti je upotrijebljen za strane programe, već se žrtvovao za zaštitu svoje vjere, zemlje i sve je postigao vlastitim rukama i inicijativom.

Takve glasine nikada ne mogu promijeniti stav Islamskog Emirata. Vjerujemo da će provedba sporazuma potpisanog sa Sjedinjenim Američkim Državama osigurati postizanje sveobuhvatnog mira i ostajemo mu posvećeni u budućnosti baš kao što smo i do sada u potpunosti postupali prema njemu.”

Portparol Islamskog Emirata Afganistana

Zabihullah mudžahid