-1.1 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 25 Oktobra, 2021

Talibani pronašli milione dolara i zlatne poluge skrivene u kućama bivših dužnosnika

Prema afganistanskoj Središnjoj banci, koja je sada pod vlašću talibana, oko 12,3 miliona dolara u obliku gotovine i zlatnih poluga pronađeno je u kućama i uredima bivših visokopozicioniranih dužnosnika koji su pripadali marionetskom režimu u Afganistanu.

“Pronađeni novac bio je u posjedu lidera prethodne vlade, poput Amrulaha Saleha, i nekih sigurnosnih agencija koje su držale gotovinu i zlato u svojim uredima”, navodi se u priopćenju Središnje banke.

Saleh je bio bivši potpredsjednik Afganistana, a prozvao se predsjednikom nakon što je Ashraf Ghani pobjegao u augustu. Saleh je nakon što su talibani 15. augusta ušli u Kabul i zauzeli Predsjedničku palatu, napustio grad i pridružio se pokretu otpora u Panjshiru te je huškao narod koji živi u regiji da ratuje protiv talibana, a čim je malo zagustilo pokupio je svoje milione dolara i pobjegao u nepoznatom pravcu kao što je uradio i predsjednik Ashraf Ghani.

Određeni izvori navode da je Saleh pobjegao u Dubai i odnio 51 milion dolara, a da nije uspio pokupiti i preostalih 6,5 miliona jer su talibani brzo napredovali u Panjshiru.

Amrulah Saleh je čak objavio video u kojem navodno plače zbog gubitka brata. Talibani su rekli kako mu je brat poginuo davno te da plače zbog gubitka 6,5 miliona dolara.

Do ovog otkrića dolazi samo dva dana nakon što su strani donatori obećali 1,1 milijardu dolara pomoći Afganistanu jer narodu prijeti glad što bi moglo potaknuti izbjeglički talas prema Evropi. Susjedni Pakistan i Kina već su poslali financijsku pomoć Afganistanu.

Ummet Press

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes