Nedjelja, 15 Decembra, 2019
Naslovnica Vijesti Afganistan Talibani posjetili Uzbekistan i klanjali džumu u džamiji Imama Buharije r.a (FOTO)

Talibani posjetili Uzbekistan i klanjali džumu u džamiji Imama Buharije r.a (FOTO)

Politička delegacija Islamskog Emirata Afganistana (IEA) jučer i danas bila je u službenoj posjeti Uzbekistanu gdje se sastala s brojnim visokim funkcionerima uzbekistanske vlade.

Talibansku delegaciju predvodio je uvaženi Mulla Baradar Akhund, bivši zatvorenik u američkom logoru Gvantanamo, koji se zahvalio rukovodstvu Uzbekistana na pozivu i težnjama za mirom u regiji.

Ministar vanjskih poslova Uzbekistana, Abdul Aziz Kamilov, uručio je poklon Mulla Baradaru nakon čega su razgovarali o aktuelnoj situaciji u Afganistanu.

Talibani su potom posjetili grad Samarkand te klanjali džumu namaz u džamiji Imama Buharije r.a. Nakon džume talibanska delegacija je u pratnji guvernera Samarkanda posjetila kabur Imama Buharije r.a kojem su učili dovu.

Muslimani u Samarkandu bili su oduševljeni posjetom talibana, rukovali su se s njima i čestitali im na svim dosadašnjim vojnim postignućima.

Mulla Baradar Akhund prihvatio je prijedlog uzbekistanskih dužnosnika da se sljedeći unutar-afganistanski dijalog održi u Samarkandu.

Važno je napomenuti kako je nekoliko država prethodnih mjeseci izrazilo želju za postizanjem mira i boljih bilateralnih odnosa s talibanski islamskim Emiratom (IEA) nakon što je postalo očigledno kako se Sjedinjene Američke Države pokušavaju izvući iz 18-godišnjeg rata u Afganistanu što se vidi kao talibanska ”pobjeda nad nevjerničkim Zapadom”.

Talibani su do sada sklopili mir s Indonezijom, Katarom, Pakistanom, Uzbekistanom, Turkmenistanom i drugim pretežno muslimanskim državama, a singal za mir šalju Kina, Njemačka i Rusija.

Ummet Press

Must Read

Turska spriječila izraelski brod da istražuje u istočnom Sredozemlju

Izraelski novinar Barak Ravid je objavio kako je turska mornarica udaljila izraelski istraživački brod koji je u istočnom Sredozemlju vršio istraživanje.Reporter izraelskog Kanala 13...

Afganistanska vojska zaratila sa savezničkom milicijom generala Kajserija

Uzbečki afganistanski general AbdulRashid Dustum u nedjelju je vojsci izdao naredbu da se silom razoruža milicija zapovjednika Nizamuddina Kajserija.Afganistanske vladine snage stavile su u...

Istanbul prvi u svijetu po zaradi od turizma

Istanbul je prošle godine bio prvi na listi gradova u svijetu prema doprinosu turizma bruto domaćem proizvodu (BDP).Svjetsko vijeće za putovanje i turizam (WTTC)...

Foto: Američka vojna baza Bagram nakon napada talibanske jedinice

Vojna operacija talibana (IEA) koja je bila usmjerena na američku zračnu bazu Bagram službeno je završena nakon borbi koje su trajali gotovo 18 sati.U...

POPULARNO ZADNJIH 7 DANA