22 C
Sarajevo
Subota, 1 Oktobra, 2022

Talibani posjetili Uzbekistan i klanjali džumu u džamiji Imama Buharije r.a (FOTO)

Politička delegacija Islamskog Emirata Afganistana (IEA) jučer i danas bila je u službenoj posjeti Uzbekistanu gdje se sastala s brojnim visokim funkcionerima uzbekistanske vlade.

Talibansku delegaciju predvodio je uvaženi Mulla Baradar Akhund, bivši zatvorenik u američkom logoru Gvantanamo, koji se zahvalio rukovodstvu Uzbekistana na pozivu i težnjama za mirom u regiji.

Ministar vanjskih poslova Uzbekistana, Abdul Aziz Kamilov, uručio je poklon Mulla Baradaru nakon čega su razgovarali o aktuelnoj situaciji u Afganistanu.

Talibani su potom posjetili grad Samarkand te klanjali džumu namaz u džamiji Imama Buharije r.a. Nakon džume talibanska delegacija je u pratnji guvernera Samarkanda posjetila kabur Imama Buharije r.a kojem su učili dovu.

This slideshow requires JavaScript.

Muslimani u Samarkandu bili su oduševljeni posjetom talibana, rukovali su se s njima i čestitali im na svim dosadašnjim vojnim postignućima.

Mulla Baradar Akhund prihvatio je prijedlog uzbekistanskih dužnosnika da se sljedeći unutar-afganistanski dijalog održi u Samarkandu.

Važno je napomenuti kako je nekoliko država prethodnih mjeseci izrazilo želju za postizanjem mira i boljih bilateralnih odnosa s talibanski islamskim Emiratom (IEA) nakon što je postalo očigledno kako se Sjedinjene Američke Države pokušavaju izvući iz 18-godišnjeg rata u Afganistanu što se vidi kao talibanska ”pobjeda nad nevjerničkim Zapadom”.

Talibani su do sada sklopili mir s Indonezijom, Katarom, Pakistanom, Uzbekistanom, Turkmenistanom i drugim pretežno muslimanskim državama, a singal za mir šalju Kina, Njemačka i Rusija.

Ummet Press

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes