8 C
Sarajevo
Srijeda, 21 Septembra, 2022

Talibani posjetili Indoneziju, dogovorena saradnja između dvije muslimanske zemlje

Potpredsjednik Indonezije Jusuf Kalla ugostio je visoko talibansko izaslanstvo na čelu s uvaženim političkim vođom Mulla Abdul Ghanijem Baradarom, potvrdili su indonezijski mediji.

Izvori navode kako su talibani dočekani uz visoke državne počasti. Potpredsjednik te najmnogoljudnije muslimanske države pokazao je talibanima glavni grad, nakon čega ih je ugostio u predsjedničkoj palati.

Glasnogovornik talibana Zebihullah Mudžahid izvijestio je kako je posjeta prošla u najboljem redu, a na zajedničkoj večeri prisustvovali su ministar vanjskih poslova i ostali visoki dužnosnici indonezijske vlade.

This slideshow requires JavaScript.

Talibani i indonezijski lideri razgovarali su o produbljivanju međusobnih odnosa i boljoj političkoj saradnji. Nezvanično, Indonezija je spremna da se politički zauzme za talibanski Islamski Emirat (IEA) odnosno novu afganistansku upravu na međunarodnoj sceni.

Posjeta je razljutila afganistansku marionetsku vladu koja tvrdi kako samo oni mogu biti službeni predstavnici Afganistana a ne talibani, iako talibani kontrolišu blizu dvije trećine države.

Čini se kako talibani postepeno grade političku karijeru i odnose s nekim muslimanskim zemljama. Nakon Indonezije posjeta bi trebala uslijediti Pakistanu i Maleziji, a signal za mir šalju Njemačka, Kina i Rusija.

Ummet Press

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes