Proglas Islamskog Emirata Afganistana o napadu u Novom Zelandu

35251

Teroristički napad Australca Brentona Taranta i snimak kojeg je načinio šokirao je cijeli svijet. Na snimku je prikazano oskrnavljanje Allahovih kuća i hladnokrvno ubijanje nedužnih muslimana koji su došli da obave namaz. U tom kontekstu, talibanski Islamski Emirat Afganistana čiju snagu osjete svi u srednjoj Aziji objavio je službeno saopštenje odnosno žestoku osudu terorističkog akta:

”S velikom tugom saznali smo da se dogodio napad na vjernike u dvije džamije u Christchurchu, na Novom Zelandu, tijekom molitve u petak, što je rezultiralo šehadetom 49 muslimana i ozljedom mnogih drugih.

Islamski Emirat najsnažnije osuđuje taj incident. Napad na nevine vjernike znak je apsolutne mržnje i neoprostivog zločina.

Izražavamo naše najdublje suosjećanje s obiteljima žrtava. Da Allah podari Džennet šehidina i oporavak ranjenicima..

Mi učimo o ovom tragičnom incidentu dok se bombardiraju džamije a mnogi civili svakodnevno gube živote u našoj zemlji od ruku okupatora i pripadnika administracijskih snaga.

Zahtjevamo od vlade Novog Zelanda da spriječi ponavljanje takvih terorističkih pojava, da provede sveobuhvatnu istragu kako bi pronašla uzrok tog terorizma i da odredi teške kazne napadačima.”

Islamski Emirat Afganistana

Hijri Lunar

Hijri Solar 15/03/2019 Gregorian