Afganistanski talibani (IEA) oštro su osudili plan američkog predsjednika Donalda Trumpa za Bliski Istok prema kojem će Istočni Jerusalem, dolina Jordana i nelegalna izraelska naselja na palestinskim teritorijama pripasti Izraelu.

Proglas ukazuje na ono što se već duže vremena nagađa a to je da se talibani postepeno uključuju u globalna pitanja i preuzimaju svoju ulogu kojom žele da objedine muslimanske narode, posebno sada kada arapske zemlje kategorički šute i ne čine ništa.

PROGLAS

”Američki predsjednik objavio je svoj mirovni plan za Bliski Istok, koji je nazvao ”Dogovor stoljeća”, navodeći kako će Istočni Jeruzalem, dolina Jordana, izraelska naselja na palestinskim teritorijima i ostala velika okupirana palestinska područja pripadati Izraelu.

Islamski Emirat Afganistana osuđuje ovaj nepošteni plan i smatra ga napadom na prava Palestinaca, jer je Jerusalem prva kibla islamske nacije, a Palestina pripada narodu te zemlje i ne podliježe nikakvoj vrsti pregovaranja.

Kao što palestinski narod ovaj plan smatra zavjerom i bezumnim prijedlogom, Islamski Emirat najavljuje svoju podršku potlačenom palestinskom narodu.

Islamski Emirat zahtijeva od svih islamskih zemalja da svaka od njih preuzme svoju odgovornost u ovom osjetljivom i ključnom pitanju islamske nacije i da zajedno rade na sprečavanju ove nepravedne zavjere, jer takve varljive zavjere, planovi i nepravedni prijedlozi zapaljuju vatru rata na Bliskom istoku”.

Ummet Press