Talibani: Ovo je kolektivna pobjeda našeg naroda

Izbor urednika

Početak emotivne priče [Zatvorenik iz Gvantanama 552] 1. dio

Dokumentarni serijal Zatvorenik iz Gvantanama broj 552 govori o Fajizu Muhammedu El-Kenderiju i njegovom strašnom životnom iskustvu u Zatvoru Guantanamo na Kubi. Njegova emotivna...

Talibani: Ako pregovori ne uspiju, pokrećemo definitivno vojno preuzimanje države

Izravni pregovori između vlade Afganistana, koju su prije 19 godina uspostavili Amerikanci, i talibana, započeli su tokom vikenda. Unutarafganistanski razgovori bili su izravni rezultat sporazuma postignutog...

Kakva je bila zastava Poslanika alejhisselam?

Živimo u vremenu kada su muslimani iskušani bolešću ruvejbida propagande, gdje mnogi fanatici sa oskudnim ili nikakvim šerijatskim znanjem, ali sa puno bolesnih ambicija...

Sjedinjene Američke Države i afganistanski talibani potpisali su dugoočekivani mirovni ugovor u katarskoj prijestolnici Dohi kojim bi se trebao okončati najduži američki rat u historiji.

Sporazum su u 19:45 sati po lokalnom vremenu potpisali specijalni predstavnik SAD-a Zalmay Khalilzad i politički šef talibana Mullah Abdul Ghani Baradar.

Sporazum predviđa potpuno povlačenje američkih vojnika te izmještanje vojnih baza iz Afganistana u narednih šest mjeseci, rekao je glasnogovornik političkog ureda talibana Suhejl Šaheen.

Poruka lidera talibana, šejha Hibatullaha Akhundzade, o potpisanom mirovnom sporazumu 

U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog

Sva zahvala pripada Allahu, i neka je salavat i selam na Poslanika, njegovu časnu porodicu i ashabe.

7. oktobra 2001. godine, nakon što su savezničke snage predvođene Amerikom udružile protiv naše domovine, Islamski Emirat koji predstavlja afganistansku naciju, uz Božansku pomoć Allaha s.w.t, konačno je postigao sporazum o prestanku okupacije Afganistana nakon gotovo devetnaest godina džihada i borbe.

Ova pobjeda je kolektivna pobjeda čitavog muslimanskog i mudžahidskog naroda – naše braće i sestara koji su gotovo dvije decenije davali monumentalne i izvanredne žrtve života i bogatstva. Sporazum o potpunom povlačenju svih stranih snaga iz Afganistana i njihovo buduće ne miješanje u (unutarnje) poslove nesumnjivo je veliko postignuće.

Islamski Emirat širi svoju srdačnu naklonost na sve slojeve društva, posebno na mudžahide, obitelji šehida, zatočene, ranjene, raseljene i naciju u cjelini povodom ovog ogromnog postignuća i smatra ovu veliku pobjedu dio Allahove pomoći, junaštva mudžahida, napora, iskrenosti i žrtava.

Nakon ovog velikog postignuća, htio bih skrenuti pažnju mudžahida i cijele nacije na sljedeće točke koje se tiču ​​predstojećeg stanja:

– Ovaj sporazum sa Sjedinjenim Državama o prestanku okupacije koji će naš narod osloboditi od pokoravanja predstavlja značajnu prekretnicu i posebnu korist, pomoć i nagradu od Allaha s.w.t. Stoga ovo postignuće ne smijemo označavati djelom određenog pojedinca ili grupe, već ga trebamo smatrati nagradom od Allaha i proizvodom žrtva čitavog mudžahidskog naroda.

– Sporazum između Islamskog Emirata i Sjedinjenih Država sastavljen u skladu s islamskim (šerijatskim) načelima i u skladu s međunarodnim standardima je obećanje koje moraju poštovati svi mudžahidi i Afganistanci. Niti jedan službenik ili pojedinac Islamskog Emirata niti bilo tko iz šire javnosti ne smije prekršiti ove uvjete i svi to smatraju obvezom jer u islamu nema mjesta za izdaju i prievaru, a takav čin klasificira se kao veliki grijeh. Međutim, ako se druga strana usprotivi ili prekrši sporazum, tada cijela nacija mora pokazati snažne obrambene sposobnosti.

– Vjerodostojni afganistanski narod, posebno mudžahidi, se moraju zahvaliti Allahu s.w.t, za postignuta postignuća i moraju se još više obvezati na Taqwu (strah od Allaha), istinitost i iskrenost, uz strogo suzdržavanje od bahatosti, ponosa i superiornosti, jer takve stvari su u sukobu s duhom džihada i pobjedom.

– Uspješni pregovori sa Sjedinjenim Državama dokazuju da se za sva naizgled složena pitanja mogu naći rješenja. Uspjeh ovih pregovora prenosi poruku Islamskog Emirata svim unutarnjim akterima da smo spremni za racionalno i pravedno rješenje. Dođite, pronađimo rješenje za naše probleme u svjetlu vjerskih i nacionalnih vrijednosti našeg naroda i pustimo upravu u Kabulu da okonča svoje protivljenje,

– Islamski Emirat vjeruje u održavanje pozitivnih bilateralnih odnosa sa svijetom i posebno sa zemljama regije i zalaže se za načelo dobrosusjedskih odnosa

– Uvjeravamo naše potlačene ljude da će svi muški i ženski sunarodnici dobiti svoja dužna prava pod sjenom pravedne i istinske islamske vlade.

– Svakom ko sudjeluje u neprijateljstvima protiv Islamskog Emirata oprošteno je i biće pomilovani za sve dosadašnje akcije, a mi od njih tražimo islamsko bratstvo, nacionalno jedinstvo i prosperitetan život.

– Islamski Emirat će raditi na pružanju kvalitetnog (vjerskog i znanstvenog) obrazovanja, zapošljavanja, trgovinskih mogućnosti, razvoja i rasta u svim javnim sektorima, jer je to osnovno pravo svih Afganistanaca i temeljna potreba za našim nacionalnim napretkom, prosperitetom i dobrobiti.

– Mudžahidi Islamskog Emirata moraju dodatno učvrstiti, organizirati i ojačati svoje redove kako bi postigli svoj cilj a to je uspostav islamske vlade, i kako bi doveli prosperitet svojoj braći nakon završetka okupacije, istovremeno sprečavajući buduće nesretne događaje, štiteći islamsku vladu, održavanje borbene spremnosti protiv svih potencijalnih prijetnji miru i sigurnosti.

– Islamski Emirat poziva sve slojeve naše vjerne nacije – plemenite učenjake, plemenske starješine, vođe, intelektualce, učitelje, studente i širu javnost da sačuvaju svoje jedinstvo i suradnju u pronalaženju rješenja za naša domaća pitanja, tako da i ova faza postigne uspjeh a Afganistan blagoslovljen mirom i pravednom islamskom vladom.

– Za kraj, izražavam zahvalnost državi Katar i njegovom časnom Emiru – Tamimu bin Hamadu Al Thaniju – za omogućavanje ovih pregovora i ozbiljnoj pomoći ovom procesu.

Ummet Press

Vijesti

Rat Azerbejdžana i Armenije: Azerbejdžanska vojska osvojila šest naselja

Azerbejdžanska vojska u protunapadu organiziranom nakon što su armenske snage napale azerbejdžanska naselja, osvojila je nekoliko sela. Glasnogovnornik Ministarstva odbrane Azerbejdžana potpukovnik Anar Eyvazov saopćio...

Kina uništila i oštetila 16.000 džamija u Xinjiangu

Kineske vlasti uništile su hiljade džamija u Xinjiangu, objavila je australska nevladina organizacija u petak, u najnovijem izvještaju o kršenju ljudskih prava u ovoj...

Pregovori u Kataru zapeli na šerijatskom uređenju Afganistana: Talibani ne žele alternativu

Afganistanska vlada i talibani nisu se složili oko osnovnih pitanja nakon sedmice pregovora za okončanje dugogodišnjeg rata. Neslaganje, ne samo u vezi prekida vatre,...

More Recipes Like This