Talibani otkazali dolazak na konferenciju u Istanbul

Sporazumom iz Dohe sa Sjedinjenim Državama nakon 18 mjeseci pregovora koji uključuje uklanjanje talibanskih vođa s crne liste, puštanje talibanskih zatvorenika te povlačenje stranih snaga iz Afganistana do 1. maja, 2021. godine, obje strane su se dogovorile o prekidu vatre, ali pošto Amerikanci nisu ispoštovali rok, talibani su rekli kako suspendiraju sve tekuće pregovore i konferencije.

”Dok se sve strane snage u potpunosti ne povuku iz naše domovine, Islamski Emirat (IEA) neće sudjelovati ni na jednoj konferenciji na kojoj će se donositi odluke o Afganistanu.

IEA donosi poteze prema smjernicama plemenitog islama, zatim zauzima stajalište o onom o čemu se odluči u rezultatu savjetovanja”, rekli su talibani u službenom proglasu.

Talibani su rekli i kako otkazuju sudjelovanje na konferenciji u Istanbulu koja je zakazana za 24. maj, jer je ono besmisleno zbog kršenja prethodnog sporazuma iz Dohe.

”Na istanbulskoj konferenciji Sjedinjene Države i njihovi saveznici mogu iznijeti plan koji je predaleko od talibanskog zahtjeva za šerijatom, oni žele postići svoje podle ciljeve kroz takve konferencije”, rekao je analitičar blizak talibanima Abrar Bahir.

”Ako se pak Sjedinjene Države zaista povuku iz sporazuma iz Dohe, mogle bi se suočiti s novom vrstom rata, prema talibanima, a ponovna kontrola rata mogla bi biti izvan dosega Sjedinjenih Država, što bi rezultiralo talibanskim osvajanjima velikih dijelova Afganistana, uključujući provincije”, rekao je.

UMMETPRESS.COM

Komentariši