Talibani otkazali besmislene pregovore i najavili masivnu ofanzivu protiv vlade u Kabulu

0
694

Afganistansko-američka strana nije ispoštovala dogovor oko oslobađanja 5.000 talibanskih zapovjednika, a talibani su rekli kako odustaju od daljnjih pregovora koje se odnose na ovo pitanje što je protumačeno kao najava eskalacije odnosno nove proljetne vojne ofanzive.

Suhejl Šaheen, glasnogovornik političkog tima talibana, objavio je putem Twittera da njihova pregovaračka grupa neće sudjelovati u daljnjim “besplodnim susretima” te da se oslobađanje njihovih zatvorenika “odgađa pod raznim izgovorima”.

”Poslali smo tehnički tim Komisije za zatvorenike u Kabul na provjeru i identifikaciju naših zarobljenika kako bi puštanje zarobljenika bilo započeto prema potpisanom sporazumu i obećanju koje su nam dali, ali oni, nažalost, to odgađaju pod raznim izgovorima, stoga naš tim od sutra više neće sudjelovati u tim besplodnim susretima”, rekao je Šaheen.

Razlog zbog kojeg vlada u Kabulu oklijeva da oslobodi 5.000 pripadnika talibanskog pokreta jeste zbog toga što se među njima nalazi nekoliko najviših talibanskih generala i zapovjednika još iz 90-tih. Povratkom 5.000 pripadnika talibani (IEA) bi zaokružili sviju dominaciju.

U narednim danima se očekuje nagla eskalacija borbi širom države.

Ummet PRESS