Sinoć su mudžahidi iz Islamskog Emirata u potpunosti zauzeli distrikt Gošfandi, sve objekte i sjedište policije nakon bijega marionetskih trupa prema Balkhabu ostavljajući priličnu količinu ratnog plijena koju su zaplijenili mudžahidi.

Marionetske snage pobjegle su iz okruga Gošfandi kada je jučer distrikta Sangcharak iste pokrajine pao pod kontrolu mudžahida.

Značajno je i da su sinoć u 21 sat zauzeta 2 neprijateljska mjesta na području Mangotija okruga Sayedabad.

Marionetski ministar odbrane Afganistana Asadullah Khalid pobjegao je u inozemstvo, dok vršilac dužnosti načelnika vojske situaciju prati iz Londona.

Talibani su u prethodna 24 sata uspostavili kontrolu i nad još šest distrikta širom države: Chora i Khas u Uruzganu, Sayad u Saripulu, Woba u Heratu, Chak u Wardaku te Anar Dara u Heratu.

U distriktu Chora talibani su eliminirali 12 marionetskih vojnika, dok im se u distriktu Woba predalo njih gotovo 80, uključujući i glavnog marionetskog zapovjednika. Teško je detaljno dokumentovati obiman ratni plijen koji su talibani zaplijenili.

Brzina kojom talibani uvećavaju teritoriju, uglavnom s malim ili nikakvim otporom snaga odanih Kabulu, ostavlja bez daha, a broj distrikta koje su osvojili od 1. maja ove godine iznosi skoro 40. Gotovo dva miliona Afganistanaca ušlo je pod vlast talibana tokom zadnjih pet sedmica.

Ummet Press