Talibani osvojili šest okruga i veliku bazu u Majdan Wardaku

Ukupno šest afganistanskih okruga palo je pod kontrolu talibana tokom petka i subote, uključujući i jednu veliku vojnu bazu u Majdan Wardaku gdje su talibani zarobili i tešku artiljeriju.

Izvori su rekli da su talibani danas prije podne ovladali okrugom Tolak u pokrajini Ghor, a u bitci je ubijeno i ranjeno 40 marionetskih vojnika.

Slika

Okrug Zari u pokrajini Balkh pao je u danas u jutarnjim satima nakon što se marionetska vojska evakuirala iz okružnog centra.

Također, osvojeni su i okruzi Sozma Qala u pokrajini Saripul i Ghorghori u Nimruzu, kao i ključni okrug Chak u Majdan Wardaku, objavili su aktivisti bliski talibanima prilažući veliki broj fotografija i videosnimaka.

Deseci marionetskih vojnika su se predali, a broj onih koji su se predali u okrugu Sang-Atiš u Badghisu iznosi preko stotinu. Talibani su ovaj okrug dobili bez borbe.

Talibani su marionetske snage potisnuli i iz glavne vojne baze u okrugu Sajid Abad u Majdan Wardaku gdje su zaplijenili ogromnu količinu municije i nekoliko komada teške artiljerije.

Ummet Press

Komentariši