14.7 C
Sarajevo
Utorak, 28 Septembra, 2021

Talibani osvojili novi distrikt u Farahu i 25 sela u Baghlanu

 Afganistanske vladine snage napustile su administrativni centar distrikta Bala Baluk u pokrajini Farah koji je bio pod snažnom opsadom talibana (IEA) zadnja dva mjeseca.

Portal El-Emara u izvještaju ističe da talibani drže policijsku stanicu i druge zgrade.

”Povlačenjem neprijatelja veliko područje je palo pod kontrolu mudžahida i zaplijenjena je značajna količina naoružanja. Detalji će biti objavljeni naknadno” piše El-Emara.

Distrikt Bala Baluk dom je za oko 100.000 stanovnika.

Rapidno napredovanje u Baghlanu

 U opsežnoj operaciji koja je dio aktuelne godišnje ofanzive ”El-Feth 2019” talibani (IEA) preuzeli su 26 položaja, 4 vojne baze i 25 sela u distriktu Baghlan-Merkazi u sjevernoj afganistanskoj pokrajini Baghlan.

El-Emara navodi da je operacija čiščenja teritorija od neprijateljske prisutnosti trajala 14 dana tokom kojih je eliminirano najmanje 24 pripadnika afganistanske vojske.

U drugom izvješću iz Bagglana, nepoznati broj afganistanskih vojnika pretrpio je žrtve kada su talibani prouzrokovali taktčku eksploziju, a u odvojenom napadu u distriktu Baghlan-Merkazi ubijen je lokalni komandant.

Baghlan-Merkazi dom je za 167,200 stanovnika. Važno ja napomenuti kako je glavni pokrajiniski grad, Pul Khumri, pod opsadom talibana.

Ummet Press

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes