Talibanska ofanziva ”El-Feth” zadnjih dana doživljava svoj vrhunac. Grad Kunduz je pod opsadom dok je vladina odbrana u gradu Pul Khumri pred slomom nakon što su talibani danas osvojili ključnu vojnu bazu u Baghlanu.

”Ključna baza Šerkat, punkt Naimat, policijska stanica i cijelo područje Šahri Kohna u okrugu Markazi Baghlan pali su u ruke mudžahida, a neprijatelj je pretrpio gubitke u ljudstvu i vojnoj tehnici” objavio je glasnogovornik talibana Zebihullah Mudžahid.

Prema riječima Zebihullaha, talibani su rapidno napredovali u pokrajini Uruzgan gdje su osvojili administrativni centar okruga Khas, uništili 11 neprijateljskih vozila te ubili najmanje 25 neprijateljskih vojnika.

Velika akcija odvila se u naselju ”Zeleno selo” kod Kabula gdje je u okršaju stradalo 8 pripadnika NATO-a od kojih su 5 nepalski vojnici, 2 britanska dok je jedan bio pripadnik rumunske vojske.

Afganistanska vojska zadobila je snažan udarac, a Šaheen Korpus, glavna i najsnažnija vojna komponenta afganistanske vojske, zauzet je borbama s talibanima u južnim pokrajinama.

Ne samo da su zadali jak udarac afganistanskoj vojsci, talibani su prije dva dana uspješno okončali vojnu ofanzivu protiv haridžija IDIŠ-a u pokrajini Kunar. Strahujući od šerijatske kazne u sudnicama talibana najmanje 50 haridžija pobjeglo je na teritorij vlade i svi su prihvatili vladinu amnestiju.

FOTO: Idišovci polažu oružje i ulaze u redove milicija afganistanske vojske

Ummet Press