Afganistanske talibanske snage u utorak su osvojile ključnu utvrdu Bala-Hisar u distriktu Akča pri sjevernoj uzbečkoj pokrajini Džovzjan kod granice s Turkmenistanom.

U borbama je stradalo 27 naoružanih pripadnika afganistanske vlade u Kabulu, dok su petorica pala talibanima u zarobljeništvo.

Izvori bliski talibanima ističu kako je ovo jako značajna pobjeda koja će otvoriti put osvajanju cijelog distrikta.

Talibani navode kako su uništili 9 oklopnih transportera i vojnih vozila te zarobili 2 tenka, 2 vozila natovarena oružjem i municijom, minobacački top SPG9, 2 pušte M16 i jednu strojnicu DShK.

U operaciju su život izgubila i dva talibanska borca.

Džovzjan je pretežno uzbečka pokrajina koju su talibani s 8.000 boraca uspjeli staviti pod kontrolu 1998. godine i otjerati vođu proameričke alijanse ”Sjeverni savez” Rashida Dustuma.

U Džovzjanu je smještena mega elektroenergetska mreža čije početne radove je završio Turkmenistan, a podržala Turska. Talibani žele osvojiti pokrajinu kako bi omogućili električnu energiju stanovništvu na teritoriju kojeg kontrolišu.

Talibani su prije dva mjeseca bili su službenoj posjeti Turkmenistanu te su se dogovorili oko završetka izgradnje elektroenergetske mreže, a koju koči afganistanska vlada u Kabulu.

Ummet Press