Američka i afganistanska vojska jutros su pretrpjele fatalne gubitke u snažnom napadu na stratešku talibansku kotu u području Pangram u pokrajini Logar.

Talibani su objavili kako je napad otpočeo u 01:00 ujutro po lokalnom vremenu te kako se okupator povukao nakon neuspjeha.

”Američki helikopter je oboren tokom napada, goreći u zraku prije nego se našao na zemlji. Prema našim izvorima, u borbama je ubijeno svih 54 napadača i CIA-inih plaćenika”, izjavio je glasngovornik talibana Zebihullah Mudžahid.

”Nakon incidenta, na mjesto nesreće stigao je veliki broj aviona i helikoptera vojske Sjedinjenih Država, kako bi pokupili svoje mrtve i olupine helikoptera.

Svaki put kada su osvajači i njihovi plaćenici pokušali izvesti raciju na mudžahidske položaje, naišli su na veliki otpor i žrtve. Stoga je većina neprijateljskih racija usmjerena protiv bespomoćnih civila koji ne mogu pružiti nikakav otpor i jedino na njima mogu pokazati svoje divljaštvo”, dodao je Zebihullah u izvještaju.

Osvojen distrikt Arghandab u pokrajini Zabul

Portal El-Emara objavio je kako su talibani uspjeli osvojiti sjedište distrikta Arghandab u pokrajini Zabul. Osvojeni su štab policije i administrativna zgrada, a afganistanska vojska izgubila je 12 pripadnika uključujući i 2 lokalna zapovjednika.

Talibani su izjavili kako su došli u posjed značajne količine oružja i savremene vojne opreme.

Ummet Press