Iranski ministar vanjskih poslova Javad Zarif dao je intervju za Tolo News gdje je oštro napao talibane, tvrdeći kako ih Iran smatra terorističkom skupinom odnosno da prate stav UN-a te kako im Iranci nisu oprostili za smaknuće nekoliko iranskih državljana u Mazari-Šerifu 1998. godine.

Zarif je izjavio i kako Iran službeno podržava afganistansku vladu u Kabulu, da je iranska vojska neposredno prije američke invazije bila na rubu da objavi rat talibanima te da je izravan dogovor između SAD-a i talibana štetan za Afganistance.

Talibani su u utorak objavili proglas u kojem su upozorili iranskog zvaničnika zbog miješanja u unutarnja pitanja Afganistana.

“Tijekim jučerašnjeg intervjua, iranski ministar vanjskih poslova dr. Javad Zarif dao je neke komentare koji se mogu uzeti kao otvoreno miješanje u unutarnja pitanja Afganistana.

Takve neodgovorne i pogrešno zamišljene primjedbe iranskih dužnosnika mogu naštetiti odnosima dviju susjednih zemalja.

Islamski Emirat se ne nalazi ni na jednom popisu terora UN-a, a komentari iranskog ministra vanjskih poslova u vezi s tim temelje se na pogrešnim informacijama. Pozivamo iranske dužnosnike da tako neodgovornim izjavama izbjegnu pogoršavati afganistanske senzibilitete.

Uvijek smo tražili i nastavljamo tražiti mirne odnose sa svim susjednim zemljama, uključujući Iran, i očekujemo isto od njih, stoga ih pozivamo da u budućnosti odustanu od takvih primjedbi kako ne bismo bili prisiljeni odgovoriti.”

Glasnogovornik Islamskog Emirata Afganistan

Zebihullah Mudžahid

Ummet Press