Talibani osudili američki napad u Kabulu: Ponavljaju se neuspješne radnje iz prethodnih 20 godina

Nakon što su američke snage izvele napad dronom u Kabulu u kojem su navodno ubile vođu Al-Kaide Ejmena al Zawahirija, oglasili su se i predstavnici talibanskog pokreta koji sada upravljaju Afganistanom te su osudili američki napad.

U saopćenju koje je objavio glasnogovornik talibanskog pokreta Zabihullah Mudžahid navodi se kako je američki napad dronom narušio međunarodne principe i sporazum koji je u Dohi potpisan između talibana i Sjedinjenih Američkih Država još tokom 2020. godine.

“Napad predstavlja jasno kršenje međunarodnih principa i sporazuma iz Dohe. Ovakve aktivnosti predstavljaju ponavljanje neuspješnih radnji iz proteklih 20 godina i protivne su interesima SAD-a, Afganistana i regije”, rekao je Mudžahid.

Mudžahid je također naglasio kako će eventualni novi napad američke vojske u budućnosti na teritoriji Afganistana naštetiti situaciji u ovoj državi upravo iz razloga što su talibani, prilikom preuzimanja vlasti, naglasili kako se teritorija Afganistana neće koristiti za bilo kakve aktivnosti usmjerene protiv bilo koje druge nacije.

Agencije/UP

Komentariši