Linije afganistanske marionetske vojske u oblasti Arzu u pokrajini Baghlan u srijedu su se urušile nakon 20-dnevne opsade talibana.

Dva važna sigurnosna položaja napadnuta su u srijedu što je rezultiralo predajom oko 20 vojnika afganistanske vojske. Abdul Jami Jami, član pokrajinskog rukovodećeg vijeća, rekao je da su se talibani ovim opasno približili glavnom pokrajinskom grad Baghlanu.

Stari grad-bazar Baghlan, udaljen nekoliko kilometara od Baghlana, također je pao, što znači da je afganistanska vojska izgubila cijelu teritoriju izneđu Kunduza i Baghlana.

Talibani posljednjih sedmica nizaju vojne uspjehe diljem države nakon što su Sjedinjene Države prekrišile sporazum o povlačenju iz Dohe. Zapravo, tekuće povlačenje u prvom redu američke i njemačke vojske ide prema planu, dok talibani istovremeno izvode proljetnu ofanzivu.

Ukoliko talibani nastave ovim intenzitetom osvajanja, u narednim sedmicama očekuje se oslobođenje velikih gradova poput Kandahara, Baghlana, Kunduza, Laškargaha i Ghaznija.

UMMETPRESS.COM