Talibani oslobodili afganistanske vojnike nakon obećanja da se više neće boriti protiv njih (VIDEO)

Islamski Emirat Afganistana oslobodio je najmanje 128 zatvorenika, bivših vojnika i policajaca afganistanske vlade, koji su zarobljeni tokom zadnjih borbi u Baghdisu.

Svi zatvorenici su obećali kako se više neće suprotstavljati talibanima, a neki od njih su im se i pridružili, nakon čega su ih talibani oslobodili i pustili da idu svojim porodicama.

Oslobođenim zatvorenicima talibani su pružili i jednokratnu novčanu pomoć.

Oslobađanje zatvorenika je od sunneta Poslanika s.a.w.s. Obavezno je blago, lijepo i humano postupati sa njima, zato što se bilježi da je Poslanik, s.a.v.s., rekao: «Lijepo postupajte sa zarobljenicima» Hadis bilježi Et-Taberani, a lanac prenosilaca je dobar. I zato što je o zarobljenicima Benu Kurejze rekao: «Nemojte im sastavljati vrelinu ovog dana sa vrelinom oružja.» Fethul bari: 1/551. Obaveza je nahraniti ih i napojiti, po ajetu: «I hranu su davali – mada su je i sami željeli – siromahu i siročetu i sužnju.» Sura Ed-Dehr, 8. I zato što se pouzdano zna da su Poslanik, s.a.v.s., i njegovi ashabi njima nerijetko davali prednost u odnosu na same sebe po pitanju hrane. (Vidi: Tefsir od Ibn Kesira: 4/454., Ibn Hišamova sira: 3/54.

Zarobljenici se moraju osloboditi, bilo da je riječ o iskazivanju dobre volje na način da se oslobode bez naknade, ili da se razmijene za muslimane koji su također zarobljeni, ili da se otkupe imetkom ili radom. Tako je Poslanik, s.a.v.s., oslobodio neke zarobljenike Bedra nakon što bi oni opismenili određeni broj muslimana (Zadul me'ad: 5/65.). Sve pomenute opcije je Poslanik, s.a.v.s., radio ili ih je odobrio, o čemu možemo naći potvrdu u Dva Sahiha ili u knjigama koje govore o njegovom životu. One su utemeljene na riječima Uzvišenog: «Kada se u borbi s nevjernicima sretnete po šijama ih udarajte sve dok ih ne oslabite, a onda ih vežite, i poslije, ili ih velikodušno sužanjstva oslobodite ili otkupninu zahtijevajte, sve dok borba ne prestane.» Sura Muhammed, 4.

Važno je napomenuti kako su talibani u petak proglasili ofanzivu ”El-Feth 2019”. Pored uvjeravanja da će biti zaštićeni, pozvali su afganistanske vojnike i policajce da napuste svoje snage i pridruže se Islamskom Emiratu.

”Islamski Emirat preferira da oni štite svoje živote i bogatstvo ulaskom u saffove istine (Islamski Emirat) umjesto da umru u saffovima laži. Na toj osnovi ponovno pozivamo postrojbe koje rade u neprijateljskim redovima da izbjegavaju besmisleno neprijateljstvo i uzaludan otpor, da se pridruže mudžahidima i steknu jamstva za očuvanje života i bogatstva” navodi se u saopćenju talibana.

Ummet Press