30 C
Sarajevo
Petak, 5 Augusta, 2022

Talibani optužili UN kako američke civilne zločine pripisuje njima

”UNAMA (Misija Ujedinjenih naroda za pomoć u Afganistanu) je danas (30.07.2019) u Kabulu objavila izvještaj o civilnim žrtvama u prvih šest mjeseci ove godine.

UNAMA je objavila da su veliki dio civilnih žrtava uzrokovali američki zračni napadi i noćne racije u prvoj polovici ove godine, ali nisu objavili pravi iznos žrtava.

Slično tome, postotak civilnih žrtava (38%) koji se pripisuje Islamskom Emiratu također je pun rupa i mi ga potpuno odbacujemo.

U ime Islamskog Emirata aktivno djeluje odjel za sprečavanje civilnih žrtava koji detaljno istražuje svaki incident s civilnim žrtvama i sprječava njegovo ponovno ponavljanje. Nadalje, niti jedan napad nije namjerno ili posebno izveden na civilni cilj.

Ipak, UNAMA lažno pripisuje Islamskom Emiratu 38% od ukupnih civilnih žrtava. Pored toga, pojedinci koji rade u neprijateljskim redovima i aktivno podržavaju neprijatelja u vojnim i obavještajnim odjeljenjima dobili su status civila.

S druge strane, strani osvajači koji su odgovorni za 80% civilnih žrtava i direktno uključeni u ili igraju pomoćnu ulogu u svakom incidentu sa civilnim žrtvama, optuženi su samo za 18% od ukupnih žrtava, što je očita nepravda o kojoj svjedoči cijela naša nacija.

Islamski Emirat savjetuje svim humanitarnim i organizacijama, uključujući UNAMA-u, da se efikasni koraci za sprečavanje civilnih žrtava mogu poduzeti samo kada se provede temeljita istraga o svakom incidentu, odvojeno od politike.”

Glasnogovornik Islamskog Emirata Afganistana

Zebihullah Mudžahid

27/11/1440 po Hidžri

30.07.2019. po Gregorijanskom kalendaru

Ummet Press

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes