Petak, Oktobar 11, 2019
Naslovnica Vijesti Afganistan Talibani odbili pregovore s Amerikancima u Pakistanu

Talibani odbili pregovore s Amerikancima u Pakistanu

Afganistanski talibani negirali su navode pakistanskih medija da su spremni nastaviti pregovore s američkim izaslanikom Zalmayem Khalilzadom u Islamabadu te su ponovili da ne žele direktno sarađivati sa afganistanskom vladom.

Pakistanski mediji najavili su pregovore u Islamabadu nakon sastanka između Khalilzada i pakistanskih dužnosnika uključujući i premijera Imrana Khana u petak.

Više talibanske vođe rekli su kako su im pristupili predstavnici regionalnih sila poput Pakistana, te od njih zatražili da se sastanu s američkom delegacijom u Islamabadu. Također tražili su i učestvovanje afganistanske vlade u mirovnom procesu no talibani su to odbili.

“Htjeli smo pojasniti da nećemo održati nikakav sastanak sa Khalilzadom u Islamabadu”, poručio je glasnogovornik talibana Zabiullah Mujahid.

Pregovori između dviju strana su zapeli nakon što su talibani optužili Khalilzada da skreće od zacrtanog cilja pregovora te nema naznaka kada će opet sjesti za stol.

“Pojasnili smo više puta da se nikada nećemo sastati sa afganistanskom vladom, jer znamo da nisu sposobni riješiti naše zahtjeve”, rekao je jedan viši vođa talibana, koji je izjavu dao anonimno.

Sjedinjene Države napominju kako bilo kakav sporazum u Afganistanu mora biti dogovoren između međunarodno priznate afganistanske vlade i talibana, koji su do sada odbijali pregovore sa administracijom koju opisuju kao nezakoniti marionetski režim.

Jedan talibanski vođa je rekao kako se mirovni pregovori s američkom delegacijom mogu nastaviti samo ako se usmjere na tri ključna pitanja – američko povlačenje iz Afganistana, razmjena zarobljenika i prekid zabrane kretanja talibanskim vođama.

Washington vrši pritisak na Islamabad

Khalilzad je stigao u Islamabad u četvrtak te se sastao sa pakistanskim premijerom Imranom Khanom i ministrom vanjskih poslova Shah Mehmoodom Qureshijem i drugima.

“Dvije su strane pregledale napretke nakon susreta u Abu Dhabiju kako bi proces mirovnih pregovora nastavio dalje”, stoji u priopćenju ministarstva vanjskih poslova. Delegacija afganistanskih talibana susrela se sa američkim dužnosnicima prošlog mjeseca u Abu Dhabiju.

Priopćenje nije ponudilo više informacija o pregovorima, no određeni pakistanski mediji javljaju kako je Pakistan pristao ugostiti slijedeći krug pregovora između talibana i Amerikanaca u Islamabadu.

Khalilzad je inače američki diplomat i veteran rođen u Afganistanu, a koji je radio kao američki ambasador u Afganistanu, Iraku i Ujedinjenim Narodima za vrijeme mandata Georga W. Busha te ga je Trumpova administracija imenovala prije četiri mjeseca za posebnog izaslanika za mirovne pregovore.

Washington je dugo vršio pritisak na Islamabad da utječe na talibanske vođe, za koje kažu da žive u Pakistanu, kako bi ih naveli na učestvovanje u pregovorima. Ujedno ih optužuju da potajno skrivaju talibanske vođe, no te optužbe Islamabad opetovano negira.

Sjedinjene Države, koje su u Afganistanu imale preko 100.000 vojnika na vrhuncu mandata Baracka Obame, povukle su većinu svojih vojnika no i dalje su tamo zadržale njih oko 14.000.

Izvor: Agencije

Must Read

Sirija: Turska vojska napreduje, Izrael oštro osudio tursku ‘invaziju’

Turska je objavila da su njene snage drugog dana ofanzive na kurdsku miliciju u Siriji osvojile zacrtana područja, nakon što je povlačenje američke vojske...

Proglas talibana povodom 18. godina od invazije: Naši heroji su neprobojni zidovi

''Prije osamnaest godina Sjedinjene Američke Države su pod lažnim izgovorima i bez ikakvog odgovarajućeg opravdanja pokrenule invaziju na našu domovinu.Američki okupatori iskoristili su napad...

Ministarstvo odbrane: Turske snage ušle u Siriju

Turske snage ušle su u srijedu navečer u Siriju, istočno od rijeke Eufrat, nakon što je počela operacija protiv kurdskih snaga, saopćilo je tursko...

Afganistan: 15 američkih vojnika ubijeno i ranjeno u teškom okršaju s talibanima u Ghazniju

U teškoj zasjedi u koju je upao zajednički vojni konvoj američke i afganistanske vojske stradalo je najmanje 10 američkih vojnika, dok je 5 ranjeno,...

Sirija: Turski avioni bombardovali YPG, borci FSA se spremaju da iz Turske uđu sjevernu Siriju

Jedinice Slobodne sirijske vojske (FSA) objedinjene u Nacionalnu armiju (NA) će biti udarna pesnica turske vojne ofanzive protiv kurdskih milicija na sjeveru Sirije, tvrdnja...

POPULARNO ZADNJIH 7 DANA