25 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 10 Maja, 2021

Talibani odbijaju postepeno oslobađanje zatvorenika, zahtjevaju odmah svih 5000

Afganistanska vlada priopćila je u srijedu da će osloboditi 1.500 talibanskih zarobljenika, dok odgađa puštanje još 3.500 za koje talibani kažu da moraju također biti oslobođeni jer je do dio sporazuma napravljenog s SAD-om.

Talibani su rekli kako sporazum zahtijeva da vlada pusti 5000 zatvorenika prije nego što započnu razgovori. Vlada kaže kako razgovori moraju prije započeti i nasilje mora prestati prije nego što svih 5000 talibana bude oslobođeno.

Predsjednik Ashraf Ghani izdao je uredbu kojom je naložio puštanje početnih 1.500 zatvorenika, a ostalih 3.500 bit će oslobođeno kada se ispune uvjeti, rekao je Ghanijev glasnogovornik Sediq Sediqqi.

“Talibani žele da svih 5000 zarobljenika bude otpušteno odjednom, što je nemoguće”, rekao je Sediqqi novinarima na konferenciji za novinare. Prvi zarobljenici bit će oslobođeni 14. marta, rekao je.

Suhejl Šahen, glasnogovornik talibana sa sjedištem u Dohi, rekao je agenciji Reuters da se talibani nikada nisu složili s tim da će postojati uvjeti za puštanje 5.000 zarobljenika.

“Ako netko to tvrdi, to će biti protiv mirovnog sporazuma koji smo potpisali 29. februara”, rekao je Šahen. “U mirovnom sporazumu jasno je objašnjeno da će prvo biti oslobođeno 5000 zatvorenika, a zatim će započeti unutar-afganistanski dijalog.”

Unatoč sporazumu između SAD-a i talibana, borbe se nastavljaju u raznim dijelovima zemlje.

Čelnici talibana rekli su Reutersu da je njihovo vijeće vodstva također odbilo zahtjev afganistanske vlade da daju pismenu garanciju da oslobođeni zatvorenici neće sudjelovati u borbi protiv afganistanske vlade u budućnosti.

U međuvremenu, formiranje pregovaračkog tima afganistanske vlade koji će sudjelovati u razgovorima s talibanima kao dio unutar-afganistanskog dijaloga odgođen je zbog kontinuiranih političkih nesuglasica.

Sastav tima bio je dio svađe između afganistanskog predsjednika i njegovog glavnog rivala Abdullaha Abdullaha, koji je odbio priznati Ghanijev ponovni izbor na prošlogodišnjim predsjedničkim anketama.

Ummet Press

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes