28 C
Sarajevo
Nedjelja, 25 Jula, 2021

Talibani od subote osvojili blizu 70 distrikta

Talibani su munjevito napredovali od subote, osvajajući gotovo 70 distrikta (cijeli Afganistan ima 421 distrikt), brzinom kakva nije viđena ni kada su prvi put osvojili državu do 1996. godine.

Talibanski borci stoje na ulazu u grad Mazari-Šerif, grad koji ima 400.000 stanovnika, a Kunduz, drugi veliki grad u regiji, našao se pod snažnom opsadom. Zapravo, svi glavni pokrajinski gradovi nalaze se u okruženju ili će to postati u toku narednih dana.

Ono što je zaintrigiralo mnoge direktne i indirektne aktere rata u Afganistanu jeste da su talibani najveći napredak ostvarili na sjeveru države koji je kroz bližu historiju bio najveće uporište alijanse Sjeverni savez koja je uz američku intervenciju i podršku postala ono što se danas naziva afganistanskom vladom.

Najveća pobjeda talibana ogleda se u tome što su posljednje teritorije oslobođene s minimalnim žrtvama, jer cijeli bataljoni afganistanske vojske prihvataju amnestiju vođe talibana koji im je obećao oprost onoga što su radili prije ukoliko spuste oružje i odu svojim kućama.

Twitter korisnik @oryxspioenkop napravio je širi spisak arsenala naoružanja koje su talibani zaplijenili u ofanzivi pokrenutoj 1. maja. U njemu se ističe broj od 348 vozila (od toga 161 Humveea) i 11 haubica koje je iza sebe ostavila afganistanska vojska.

Talibani su danas nikad bliže od osvajanja cijele države i ispunjenja svog sna o nezavisnom Afganistanu s šerijatskim zakonom.
Ummet Press

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes