Talibani od 2018. udvostručili broj distrikta koje kontrolišu

Broj afganistanskih okruga koje talibani (IEA) kontroliraju i onih za koje vode bitku gotovo se udvostručio od početka 2018. godine, prema tekućoj studiji sigurnosne situacije koju je objavio Long War Journal. Širenje moći talibana u posljednje tri godine, čak i dok su američke i NATO snage bile prisutne u zemlji, znak je da su talibani blizu preuzimanja cijele države.

U januaru 2018., kada je NATO pokušao odbaciti izvještavanje o statusu okruga, LWJ je s mogućim odstupanjem od 10% procijenio da su talibani kontrolirali 45 od 407 okruga u Afganistanu, ili 11 posto, te vodili bitku za 117 ili 29 posto. Danas LWJ procjenjuje da talibani kontroliraju 87 okruga, ili 21 posto, i vode bitku za 214, ili 53 posto.

Talibani su postigli ovu razinu kontrole čak i dok su američke i NATO snage ostale u zemlji. Američki zračni napadi imali su ključnu ulogu u zaustavljanju ofanziva talibana namijenjenih zauzimanju glavnih gradova provincija. Američko ratno zrakoplovstvo otupilo je napore talibana da pregaze Lashkar Gah i Kandahar u jesen/zimu 2020. i proljeće 2021. Međutim, čak i uz američku potporu afganistanskim snagama, talibani su dva puta bili u prilici pregaziti grad Kunduz, kao i kratko držati dijelove Faraha i Ghaznija tokom prethodnih godina.

Američka zračna sila bila je uglavnom neučinkovita u zaustavljanju talibana da prošire svoj utjecaj na ruralna područja. Gotovo sve četvrti koje kontroliraju talibani su ruralne, ali su ipak dom za desetke a pojedine od njih i stotine hiljada ljudi. U prošlosti su američki zapovjednici u Afganistanu umanjivali kontrolu talibana nad ruralnim područjima, ali talibani slijede klasičnu gerilsku strategiju ratovanja a to je stjecanje kontrole nad ruralnim područjima kako bi projicirali utjecaj na ona urbana.

Kako bi ugrozili afganistansku marionetsku vojsku u glavnim gradovima provincija, talibani su namjerno pokušali kontrolirati ruralne četvrti koje ih okružuju. Ti su okruzi vitalni za rast snage talibana. Područja se koriste za regrutiranje i obuku boraca, prikupljanje sredstava, opskrbu i pokretanje napada u drugim područjima. Talibani čak kontroliraju rudnike minerala u tim okruzima, što im omogućuje financiranje njihovih operacija. Ovu strategiju objasnio je Mullah Aminullah Yousuf, talibanski guverner u pokrajini Uruzgan u maju 2016. godine.

Danas talibani izravno prijete 16 od 34 afganistanska provincijska glavna grada, uključujući Maidan Wardak i Pul-I-Alam, prijestolnice provincija Wardak i Logar. Ove dvije provincije su vrata prema gradu Kabulu.

Američka i NATO vojna sila uspjela je samo usporiti talibansku ekspanziju i to jedva, kao što pokazuju talibanski metodični, ali neumoljivi napretci tijekom posljednje tri i po godine. Povlačenjem američkih zračnih snaga i snaga za specijalne operacije, talibani su spremni preuzeti velike regije u zemlji. Jug, istok i zapad su posebno ranjivi, a odličan položaj talibana na sjeveru ne može se zanemariti.

UMMETPRESS.COM

Komentariši