Talibani nisu umanjili podršku Ujgurima, Kina odbija ulagati u Afganistan

Nakon što su SAD potpuno napustile Afganistan u avgustu 2021., prognoziralo se da će Kina izgraditi veliko područje aktivnosti za sebe u toj zemlji.

Ovi komentari su čak bili predmet raznih teorija zavjere o globalnoj politici. Međutim, uprkos periodu koji je prošao, Kina nije preduzela nikakve ozbiljne korake u tom pogledu.

Stoga su komentari da će Kina jačati aktivnosti u regionu nakon američkog povlačenja iz Afganistana uglavnom bili neutemeljeni.

Han Can Alokozay, potpredsjednik Afganistanske privredne i investicione komore, izjavio je da “Kina nije uložila ni dinar u region”.

“Mnoge kineske kompanije su došle, razgovarale s nama, istražile, zatim otišle i nestale. To je prilično frustrirajuće”, rekao je Alokozay.

Ističe se da je glavni razlog kineskog stava u tom pravcu to što administracija Islamskog emirata u Afganistanu ne poduzima korake koje Kina želi protiv Ujgura koji su se sklonili u tu zemlju.

Analitičari smatraju da je negativan stav Kine izazvala činjenica da administracija Islamskog emirata nije umanjila podršku grupama Ujgurskih Turaka, posebno Islamskoj Turkistanskoj partiji (TIP).

Kineski zvaničnici smatraju da je TIP razvio svoje prisustvo i kapacitete u regionu, što će predstavljati dugoročnu prijetnju Kini.

U tom kontekstu, ističe se da Kina nije poduzela nikakve investicione korake u gotovo nijednoj temi, posebno u rudnicima Afganistana.

Osim toga, budući da je administracija Islamskog emirata utvrdila da su uslovi prethodnih sporazuma s Kinom na štetu Afganistana, ona želi ponovo pregovarati o ovim uslovima.

Iz ovih razloga, Kina ne dozvoljava da se sporazumi sklopljeni u prošlosti u regionu implementiraju. Azijski mediji pišu da Kina ima ugovor od 3 milijarde dolara za rudnike bakra u afganistanskoj regiji Mes Aynak, i mnogi takvi ugovori su na čekanju jer Kina zahtijeva da se poduzmu različiti koraci protiv Ujgura kako bi ovaj novac stigao u Afganistan.

U periodu od 1996. do 2001. Kina je postavljala slične uslove, ali administracija Islamskog emirata to nije prihvatila i investicije Pekinga nisu nikad stigle u Afganistan. Talibanima je preče islamsko bratstvo s Ujgurima od kineskih investicija.

Ummet Press

Komentariši