Talibani: Nećemo sarađivati ​​sa Amerikancima protiv IDIŠ-a

Povlačenjem Amerikanaca iz Afganistana IDIŠ je nastavio služenje nevjernicima, povećao je broj napada kojima želi potkopati islamsku vladu talibana i poslati poruku svijetu kako je Afganistan još uvijek nesigurna država te kako Zapad ne bi trebao odmrznuti afganistanskih 9 milijardi dolara.

Zbog sve većeg broja napada ćelija IDIŠ-a u Afganistanu, posebno u provinciji Nangarhar, talibanska vlada formirala je posebnu jedinicu za racije čija je specijalizacija hvatanje haridžija, poput one koju već godinama ima Tahriru-Šam u Siriji.

Ovog vikenda u glavnom gradu Katara, Dohi, održan je prvi sastanak između predstavnika talibana i Sjedinjenih Država nakon povlačenja SAD-a. SAD želi diplomatske odnose s novom afganistanskom upravom, ali je talibani uvjetuju odmrzavanjem afganistanskih finansijskih sredstava.

Suhejl Šahin, predstavnik Afganistana za UN i jedan od glavnih talibanskih pregovarača, rekao je kako talibanska uprava neže sarađivati s SAD-om u njihovim operacijama protiv IDIŠ-a.

Na pitanje iz agencije AP hoće li talibanske snage surađivati ​​sa SAD-om u borbi protiv IDIŠ-a, budući da su Amerikanci tokom sastanka u Dohi spomenuli to pitanje, Šahin je odgovorio: “Ne, možemo sami voditi borbu protiv IDIŠ-a.”

Ćelije povezane s IDIŠ-om edavno su izvršile samoubilački bombaški napad na džamiju u Kunduzu, jednoj od sjevernih provincija Afganistana, a najmanje 50 civila je izgubilo život u ovom napadu, nakon čega su talibani pokrenuli veliku sigurnosnu kampanju protiv njih.

Pogledajte film: “Put zločinaca” – država haridžija!

Ummet Press

Komentariši