28 C
Sarajevo
Nedjelja, 25 Jula, 2021

Talibani: Nećemo dozvoliti strano vojno prisustvo, uključujući tursko

Glasnogovornik talibana Zebihullah Mudžahid za turski sajt mepanews.com ocijenio je tursku ponudu Sjedinjenim Državama da osiguraju međunarodni aerodrom u Kabulu:

Nakon sastanka predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana i američkog predsjednika Joea Bidena, Erdoğan je dao izjavu. Rekao je da Turska može osiguravati aerodrom u Kabulu ako je podrže SAD i zemlje NATO-a. Takođe je izrazio da bi željeli vidjeti pakistanske i mađarske vojnike u regiji. Šta mislite o tome? Da li bi Turska trebala biti u regionu?

“U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog.

Želimo punu neovisnost i suverenitet u Afganistanu. A sloboda se može ostvariti samo kada u našoj zemlji nema stranih trupa. Vodili smo džihad 20 godina i borili se za ovaj uzvišeni cilj. Iz tog razloga, nije tako jednostavna stvar da bilo ko pomisli da ima vojno prisustvo u našoj domovini. Jer ove strane ne mogu ostvariti nikakvu drugu korist drugačiju od onoga u posljednjih 20 godina.

I kao i sve druge slobodne nacije, Turska ne može tolerirati strano vojno prisustvo na svojoj teritoriji. Isto tako, kao slobodna i suverena nacija, ni mi to ne možemo tolerirati.. Želimo uspostaviti srdačne odnose s Turskom i drugim državama, ali nikada nauštrb vojne intervencije.

– Predsjednik Erdogan rekao je da mogu razgovarati s talibanima. Međutim, Sporazumom iz Dohe dogovoreno je potpuno povlačenje stranih sila. Hoćete li pregovarati s Turskom?

Erdogan kaže da će pregovarati s nama. Prenijet ćemo mu opasnost i ozbiljnost situacije i reći mu da izbjegne takvu pogrešku. U Sporazumu iz Dohe jasno je i razumljivo rečeno da bi se SAD, zajedno sa svim saveznicima i NATO-om, trebali potpuno povući iz Afganistana, te da neće biti njihovog prisustva osim diplomatskih ureda. Na osnovu ovoga, podijelit ćemo svoj stav s Erdoğanom.

– Kakav će biti vaš stav ako Turska želi ostati u Afganistanu? Da li je moguće da nakon pregovora postignete sporazum s Turskom o ovom pitanju?

Želio bih vam još jednom ponoviti našu politiku da ćemo, ako vojne snage bilo koje zemlje, uključujući Tursku, ostanu u Afganistanu, tretirati ih kao osvajače. Nećemo dozvoliti ni jednom stranom vojniku da ostane naoružan u našoj zemlji.

Podijelit ćemo ovaj stav s turskom vladom, baš kao što smo ga podijelili s njihovim diplomatama putem naših komunikacijskih kanala. To je stav naše nacije i to je naša posljednja riječ koja se ne može promijeniti. Prisustvo stranih sila samo će zakomplicirati afganistansko pitanje i produžiti rat. ”

Ummet Press

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes