28 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 10 Maja, 2021

Talibani: Ne tiču nas se tenzije Irana i SAD-a, afganistansko tlo se neće koristiti za tuđe interese

Nakon američke likvidacije iranskog generala Kasema Sulejmanija pomno se pratila reakcija talibana budući da su Iranci na talibane počeli gledati kao na strateškog saveznika u ratu protiv SAD-a, Iranci su se nadali kako će ih talibani podržati protiv zajedničkog neprijatelja, ali službenog saopćenja u kojem osuđuju ili hvale američki napad nije bilo.

Neimenovani talibanski zvaničnici rekli su kako je vodstvo donijelo složnu odluku oko toga da se pokret neće miješati u tenzije između SAD-a i Irana.

„Talibani su patriotski ljudi. Oni ne žele da se afganistansko tlo koristi za tuđe interese…i ne žele učiniti ništa zbog čega će ih Afganistanci u budućnosti mrziti “, rekao je bivši zapovjednik talibana Sayed Akbar Agha.

Glasnogovornik talibana Zebihullah Mudžahid žestoko je osudio falsifikovane medijske podvale i rekao kako Islamski Emirat nije izdao nikakvo saopćenje povodom pogibije iranskog generala Kasema Sulejmanija.

Afganistanski novinar Ghani Atif rekao je kako je objavljen lažni proglas koji se pripisuje talibanima. Proglas su objavili saudijski kanal Al Arabiya te mnogi iranski mediji.

Pristalice talibana na društvenim mrežama objasnili su kako ih se ne tiču tenzije i međusobne prijetnje Irana i SAD-a te da ne žele učestvovati bilo kakvim vanjskim ratovima za bilo čije interese, bez obzira da li to bio Iran, Pakistan ili neko treći.

Ummet Press

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes