Potez Indije da Kašmiru ukine status autonomije uslijedio je usred napretka pregovora između afganistanskih talibana i Sjedinjenih Američkih Država. Prema najavljenom sporazumu vojska SAD-a bi se nakon 18. godina povukla iz Afganistana a misija NATO-a bila bi gotova što ne ide na ruku Indiji koja je jedan od glavnih sponzora afganistanske vlade koja se bori protiv talibana.

Navodno, izazivanjem Pakistana i tenzijama na Kašmiru Indija ucjenjuje odnosno vrši pritisak na Sjedinjene Države čije povlačenje iz regije nije u indijskom interesu. Konkretno, Indija strahuje od rastućeg utjecaja talibana i smatra kako bi zajedno s Pakistanom mogli raditi na otcjepljenju Kašmira.

Talibani (IEA) su osudili najnovije indijske mjere na Kašmiru ali su i naglasili da s regionalnim zemljama ne žele imati loše odnose te da se pitanje Kašmira i pitanje Afganistana ne mogu povezati. Glasnogovornik talibana Zebihullah Mudžahid poručio je Pakistanu i Indiji, regionalnim nuklearnim silama, da se suzdrže od nepromišljenih koraka.

”Objavljeni su izvještaji da je Indija ukinula autonomni status Kašmira, poslala dodatne trupe, uvela vanredno stanje i stvorila poteškoće muslimanskom stanovništvu.

Islamski Emirat Afganistan (IEA) to osuđuje i traži od Indije i Pakistana da se suzdrže od poduzimanja koraka koji bi mogli otvoriti put nasilju i komplikacijama u regiji te uzurpirati prava Kašmiraca.

Kao ljudi koji su stekli gorka iskustva iz rata i sukoba, pozivamo na mir i korištenje racionalnih puteva za rješavanje regionalnih pitanja.

Pozivamo obje uključene strane, OIC, muslimanske zemlje, UN i druge utjecajne institucije da uzmu konstruktivnu ulogu u sprječavanju nesigurnosti u Kašmiru. Koristeći svoj utjecaj, ohrabrite obje strane da spriječe širenje krize i riješe to pitanje na miran način.

Povezivanje pitanja Kašmira s problemom Afganistana od strane nekih strana neće pomoći poboljšanju postojeće krize, jer pitanje Afganistana nema veze s tim, niti bi Afganistan trebao biti mjesto za nadmetanje drugih zemalja.”

Ummet Press